Ca Marcanda Gaja
Ca'Marcanda je jedním z vinařství, které vlastní ikonický vinař a legenda v oboru, Angelo Gaja. Angelo Gaja má své kořeny v italském regionu Piemonte, kde začal svou vinařskou činnost, odtud také pochází jeho nejoceňovanější vína. Jeho vizitkou je i to, že jako jeden z mála vinařů dokonce dosáhl na nejvyšší možné hodnocení v průvodci Gambero Rosso.
Ca'Marcanda je symbolem excelence a elegance. Jejich vína, jako jsou *Promis*, *Magari* a vlajková loď *Camarcanda*, jsou dokonalým spojením místního terroiru s uměním moderního vinařství. Vína z Ca'Marcanda vynikají plností chuti, komplexností a mimořádnou rovnováhou, která okouzlí každého milovníka kvalitního vína.
*Promis* je jemné a přístupné víno, které překvapí svou svěžestí a ovocností, zatímco *Magari* nabízí hlubší strukturu a bohatou paletu chutí s nádechem minerality. *Camarcanda* pak představuje vrchol elegance a sofistikace, víno pro skutečné znalce, které zraje do krásy s každým rokem.
Vína z vinařství Ca'Marcanda jsou vyráběna z pečlivě vybraných odrůd, jako je Merlot, Cabernet Sauvignon a Cabernet Franc, které zde nacházejí ideální podmínky pro růst a zrání.
Ca'Marcanda je oslavou toskánské krajiny, kde každá sklenka přináší příběh o vášni, tradici a mistrovství. Objevte toskánský klenot, který se zrodil z lásky k vínu a vinicím, a přeneste si kousek Toskánska přímo do svého domova.
Do vinařství Ca'Marcanda se dostanete za pouhou hodinu cesty autem z Livorna. Název Ca'Marcanda pochází z dialektu Angelovy rodné oblasti Piemonte a v překladu znamená „dům nekonečných jednání“. Je to upomínka na dlouhá vyjednávání, která Angelo Gaja musel podstoupit, než vykoupil pozemky vinic amisto pro stavbu vinařství.
Místní klima se svěžím větrem, horkými dny a chladnými nocemi jsou jako stvořené pro pěstování červené odrůdy Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot a Syrah.
Samotný termín Supertoskánská vína poprvé použil pravděpodobně britský novinář a držitel titulu Master of Wine Nicolas Belfrage. „Super“ v názvu odkazovalo na celkově vyšší kvalitu, strukturu a koncentraci vín v porovnání s tehdejší úrovní toskánských vín. Ta v 70. a 80. letech rozhodně nedosahovala kvality běžné dnes a i v rámci slavných apelací jako Chianti Classico se ozývaly mezi výrobci hlasy po změnách a přísnějších pravidlech pro výrobu vín. Pro některé slavné výrobce se stala Supertoskánská vína jakýmsi vzdorem proti rigidním pravidlům. Například zmíněný Piero Antinoti uvedl na trh své supertoskánské víno Tignanello jako „stolní víno“, ale jeho cenovka převyšovala téměř vše, co bylo v Toskánsku toho času k dostání.
Tignanello vzniklo v roce 1971 jako víno ze 100 % tvořené odrůdou Sangiovese. Pocházelo z vinic v zóně Chianti Classico, ale nemohlo být klasifikováno v rámci této apelace, protože pravidla pro výrobu vín Chianti Classico tehdy vyžadovala povinné přimíchávání bílých odrůd jako Trebbiano Toscano nebo Malvasia (dnes již toto pravidlo neplatí).
Místem, kde ale nedlouho poté propukl boom tzv. Supertoskánských vín je oblast Bolgheri, která se nachází na toskánském pobřeží kolem stejnojmenného městečka. Tady vznikla legenda s názvem Sassiacia. Dnes jedno z nejslavnějších vín celé Itálie uvedl v roce 1968 Mario Incisa della Rocchetta, mimochodem strýc Piera Antinoriho. Neuvěřitelně komplexní a rafinované víno postavené na odrůdě Cabernet Sauvignon se narodilo v místě, kde nebyla toho času žádná apelace a kde si jen stěží mohl někdo představit, že budou jednou vznikat ta nejvyhledávanější vína celé Itálie.
Vinice v Bolgheri
V roce 1978 uspořádala redakce britského časopisu Decanter soutěž, ve které se utkalo třicet vín z odrůdy Cabernet Sauvignon, reprezentujících to nejlepší na světě. Vyhrála Sassicaia 1972. Ohlasy netrvaly dlouho a v 80. letech vznikl velký boom tzv. Supertoskánských vín, v této dekádě vzniklo mnoho prestižních značek, které pak doplnila další vína v 90. letech. Vína jako Solaia, Ornellaia, Massetto, Flaccianello nebo Le Pergole Torte jsou dodnes ikonami a vyhledávají je investoři do vín z celého světa.
Vznik apelace Bolgheri DOC
Vzhledem k tomu, že supertoskánská vína nesplňovala kritéria pro zařazení do apelačního označení DOC, byla dlouho označována jen jako „stolní vína“, od roku 1992 pak jako geograficky typická vína IGT. Až o několik let později se konsorciu místních výrobců podařilo prosadit pravidla pro výrobu vín Bolgheri DOC, Bolgheri Superiore DOC a Bolgheri Sassicaia DOC.
Červená vína z Bolgheri mohou být lahvována z odrůd Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot nebo jako cuvée těchto odrůd s maximálně 50% příměsí odrůd Syrah nebo Sangiovese. Jiné červené odrůdy jako Petit Verdot nebo Cabernet franc mohou tvořit až 30 % vína. Víno Sassicaia pak má od roku 2013 vlastní apelaci DOC s výhledem povýšení do kategorie DOCG v relativně blízké buducnosti. Bílá vína Bolgheri Bianco DOC jsou pak zejména z odrůdy Vermentino doplněné o odrůdy jako Sauvignon blanc a Trebbiano Toscano.
Víno z Bolgheri
Kromě odrůdového složení konsorcium zdejších výrobců také stanovuje přísná pravidla pro maximální výnosy, s cílem udržet kvalitu vín. S rostoucí popularitou totiž nabobtnala i jejich produkce. Jestliže mělo Bolgheri do roku 1998 zhruba 200 hektarů registrovaných vinic, aktuálně je to více než šestinásobek. Údaj ze začátku letošního roku zní 1370 hektarů, z nichž 42 % tvoří Cabernet Sauvignon, 25 % Merlot, 9 % Cabernet franc a zbytek další výše zmíněné odrůdy.
CA' MARCANDA | ANGELO GAJA
TUSCANY | BOLGHERI
Ca' Marcanda | Angelo Gaja
Angelo Gaja, the most famous inhabitant of the village of Barbaresco, has long been known throughout the world for his careful and uncompromising preparation of Italian wines of the highest quality and exclusivity. Also in his branch Ca' Marcanda in the Bolgheri area, the prominent winemaker produces elegant wines in his unmistakable style, which combine with the typical local characteristics of the terroir. The wines deliver a polished and modern image of the still quite young Tuscan cultivation zone. The beautiful vineyard in Castagneto Carducci produces wonderful Bordeaux blends from the international varieties Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot and a little Syrah. The very high-quality grapes thrive on a vineyard area of about 100 hectares. A large part of the vineyards are arranged in the form of a belt around the winery, in which about 450,000 bottles are closed with corks every year.
The futuristic cellar of Ca' Marcanda is extremely modern and generously designed. It almost completely disappears beneath the surface. The best possible processing of the grapes is guaranteed in the rooms. Gaja had the winery built into a mountain in such a way that it merges completely with the landscape from three sides. In front of it are cypresses, which the owner of the estate has planted in small groups of five trees near all his vineyards. Why he is doing this, he himself does not know exactly. Gaja says, however: "The cypresses will still be there when I'm gone." The full-bodied and fruity Camarcanda Bolgheri, the most expensive product in the range, has the status of a showpiece. The noble drop is prepared from Merlot, Cabernet Sauvignon and a little Cabernet Franc.
Until Angelo Gaja finally the vineyard hills of the vineyard Ca' Marcanda, he needed some nerve and patience. The negotiations with the former owner of the parcels, which were still very sparsely planted at that time, took a very long time. The names of some wines refer to these time-consuming conversations. Thus the Promis - an IGT wine pressed from Merlot, Syrah and Sangiovese - is derived from the Italian word promessa. The name is intended to sum up the promise of quality and the reward for the care and excellence of creative work. Magari - this IGT consists half of Merlot and equal parts of Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc - means as much as perhaps translated from Italian. From this wine name the following question can be deduced with a little imagination: "Maybe he'll sell me the parcels, maybe he won't."
"Stylistically, the wines are modern, although according to the still young tradition of Bolgheri. Full fruit, dense, precise use of wood for wines that fully meet expectations."GAMBERO ROSSO
Facts
Year of foundation: 1996
Owner: Angelo Gaja
Oenologist: Guido Rivella
Annual production: approx. 450,000 bottles
Vineyard: approx. 100 hectares
Conventional cultivation
Stránka 1 z 1 - 8 položek celkem