Bodegas San Alejandro
Bodegas San Alejandro
je jedním z nejvýznamnějších producentů v oblasti Calatayud. Jejich vína jsou vysoce ceněná jak ve Španělsku, tak i v zahraničí.
Toto vinařství se specializuje na produkci červených vín z odrůdy Garnacha (Grenache), která je považována za jednu z hlavních odrůd regionu. Bodegas San Alejandro používá moderní technologie a inovativní metody při výrobě svých vín, což jim umožňuje zachovat bohatost a charakter půdy a klimatu oblasti.
Některé z nejoblíbenějších vín od Bodegas San Alejandro jsou "Las Rocas", "Evodia" a "Calatayud". Tyto vína mají plnou chuť s intenzivními ovocnými tóny a jsou dobře vyvážená.
Pokud máte možnost, doporučuji navštívit jejich vinici a ochutnat jejich vína přímo na místě. Budete mít tak možnost prozkoumat jejich sortiment a poznat atmosféru tohoto krásného regionu.
Calatayud
je vinařská oblast ve Španělsku, nacházející se v autonomním společenství Aragon. Tato oblast je známá zejména svými červenými víny z odrůdy Garnacha (Grenache). Calatayud se nachází ve východní části provincie Zaragoza a má příznivé podnebí a půdu pro pěstování hroznů.
Vinařská tradice v Calatayudu sahá až do římských dob, ale obnova a modernizace vinic proběhla ve 20. století. V současné době existuje mnoho kvalitních vinařských podniků, které produkují vína různých stylů - od mladých a svěžích po těžší, vyšší alkoholem. Kromě červených vín se zde také pěstují bílé odrůdy jako Macabeo, Chardonnay nebo Sauvignon Blanc.
Odrůda Grenache, známá také jako Garnacha ve Španělsku, je jednou z nejznámějších a nejrozšířenějších červených vinných odrůd na světě. Pochází pravděpodobně z oblasti Středomoří, ale rozšířila se do mnoha dalších vinařských regionů po celém světě.
Celkově lze říci, že Grenache je velmi zajímavá a univerzální odrůda, která produkuje vína různých stylů a charakteristik. Pokud máte rádi plné a ovocné červené víno, mohl by Grenache být pro vás skvělou volbou!
Grenache je charakteristická svou bohatou ovocnou chutí a nízkými tříslovinami. Je to odrůda s dobrou schopností akumulovat cukry a poskytuje vína s vyšším obsahem alkoholu. Vína z Grenache mají často aroma červeného ovoce, jako jsou třešně a maliny, doplněné kořenitými tóny.
V oblasti Calatayud je Grenache hlavní odrůdou pro výrobu červených vín. Díky půdním podmínkám a klimatu této oblasti se zde vína z Grenache vyvíjejí plného tvaru, s dobrou strukturou a elegancí.
Grenache se často používá ve směsích vín. Nejčastěji se mísí s dalšími odrůdami, jako je Syrah (Shiraz) a Mourvèdre, čímž vzniká slavná francouzská směs známá jako GSM (Grenache-Syrah-Mourvèdre), nebo Châteauneuf-du-Pape. Tato kombinace přináší vínu bohatost, plnost a jemné třešňové nebo ostružinové chutě. Grenache se také používá ve směsích pro výrobu růžových vín.
Châteauneuf-du-Pape je slavné francouzské víno produkované v regionu Rhône, konkrétně v oblasti Châteauneuf-du-Pape. Pro červená vína Châteauneuf-du-Pape se používá až 13 různých odrůd hroznů, avšak nejpoužívanější jsou následující:
- Grenache - Tato odrůda tvoří páteř červených Châteauneuf-du-Pape vín. Přidává tělo, sladkost a jemné ovocné aroma.
- Syrah (Shiraz) - Syrah přidává strukturu, tmavou barvu a kořeněný charakter do směsi.
- Mourvèdre - Tato odrůda přináší bohatství, hloubku, kořeněné tóny a třísloviny.
- Cinsault - Přidání této odrůdy do směsi může přispět k jemnosti a svěžesti vína.
- Counoise - Counoise může dodat citrusové aromata a živost do vína.
Dalšími povolenými odrůdami pro červené Châteauneuf-du-Pape jsou například Vaccarèse (Brun Argenté), Muscardin, Terret Noir nebo Picpoul Noir.
Každý producent může volit různé kombinace těchto odrůd, takže výsledné víno může být velmi rozmanité a unikátní.
Stránka 1 z 1 - 2 položek celkem