Víno
Původ a historie vína
Víno je jedním z nejstarších a nejuctívanějších nápojů v dějinách lidstva. Jeho historie sahá tisíce let zpět a je úzce spjata s vývojem civilizací, kultur a náboženství. Pojďme se podívat na fascinující cestu vína od jeho počátků až po současnost.
První stopy výroby vína
Nejstarší důkazy o výrobě vína pocházejí z oblasti Kavkazu (dnešní Gruzie), kde archeologové objevili keramické nádoby s pozůstatky vinného kamene datované do období kolem 6000 př. n. l. Gruzie je proto často označována za kolébku vinařství. Další starověké nálezy pocházejí z Íránu (oblast Zagros) z období kolem 5000 př. n. l.
Víno ve starověkých civilizacích
• Mezopotámie a Egypt: Starověcí Sumerové a Egypťané pěstovali vinnou révu a víno se stalo důležitou součástí náboženských obřadů. Na egyptských freskách jsou zobrazeny scény zpracování hroznů a skladování vína.
• Féničané: Tato námořní civilizace sehrála klíčovou roli v šíření vinné révy po Středomoří. Féničané přivezli vinnou révu do oblastí, jako je Kartágo, Sicílie a Pyrenejský poloostrov.
Antické Řecko a Řím – základ evropské vinařské kultury
• Řecko: Pro staré Řeky mělo víno velký kulturní i náboženský význam. Dionýsos, bůh vína a veselí, byl uctíván během slavností, známých jako Dionýsie. Řekové také zdokonalili metody skladování vína a obchodovali s ním po celém Středomoří.
• Řím: Římané rozvinuli vinařské techniky, které se staly základem moderního vinařství. Zaváděli nové odrůdy révy a zlepšovali metody lisování a zrání vína. Římská expanze šířila vinařství po celé Evropě – od Galie (dnešní Francie) přes Hispánii (Španělsko) až po Británii.
Středověk – víno a církev
V období středověku hrála církev klíčovou roli ve výrobě a uchování vinařských tradic. Kláštery, zejména benediktinské a cisterciácké řády, obdělávaly vinice a zdokonalovaly vinařské techniky. V této době vznikly slavné vinařské oblasti, jako je Burgundsko a Champagne. Víno bylo důležitou součástí liturgie při slavení mše svaté.
Novověk – obchod a globalizace vína
V období zámořských objevů (15.–17. století) se vinařství rozšířilo do nových světadílů.
• Španělé zavedli vinnou révu v Latinské Americe (Argentina, Chile, Mexiko).
• Portugalci přivezli révu do Brazílie.
• Francouzi a Angličané rozšířili vinařství do Severní Ameriky a Jižní Afriky.
Krize a obnova – mšička révokaz a modernizace
V 19. století postihla evropské vinice katastrofa – révokaz (Phylloxera vastatrix). Tato mšička zničila většinu evropských vinic. Záchrana přišla díky roubování evropských odrůd na odolné americké podnože. Tato krize vedla k modernizaci vinařství a vědeckému zkoumání révy a půdních podmínek.
Současnost – víno jako symbol kultury a umění
Dnes je víno symbolem kultury, tradice a životního stylu. Světová vinařská mapa se rozšířila a vedle tradičních oblastí, jako jsou Francie, Itálie, Španělsko či Německo, si své místo vydobyly i „novosvětské“ země – Chile, Austrálie, USA, Jihoafrická republika či Nový Zéland.
Závěr
Víno je nejen nápojem, ale také odrazem historie, kultury a lidského umění. Jeho cesta od dávných dob až po dnešní sofistikované vinařské technologie je důkazem jeho nezastupitelného místa v lidských dějinách. Příběh vína pokračuje dál a každý doušek připomíná bohatství tradice a lidského umu.
- Mezinárodní hodnocení
- Portské víno
- Raritní vína
- Sběratelská vína
- Šumivé víno
- Tiché víno
- Vinařství
- Arinto
- Arneis
- Assyrtiko
- Barbera
- Biancolilla
- Blatterle
- Bombino bianco
- Cabernet Franc
- Cabernet Moravia
- Cabernet Sauvignon
- Canaiolo
- Cao
- Carignan
- Carricante
- Cerasuola
- Ciliegiolo
- Cinsault
- Codega
- Colombard
- Colorino
- Cortese di Gavi
- Corvina
- Corvinone
- Dolcetto
- Fiano
- Folgasao
- Frankovka
- Garganega
- Garnacha
- Gewürztraminer (Tramín červený)
- Glera
- Gouveio
- Graciano
- Grecanico
- Grenache
- Grillo
- Grüner Veltliner (Veltínské zelené)
- Hibernal
- Chardonnay
- Lagrein
- Macabeu
- Malagouzia
- Malbec
- Malvasia
- Malvasia Fina
- Malvasia Puntinata
- Mammolo
- Marselan
- Marzemino
- Maturana
- Mazuelo
- Merlot
- Modrý Portugal
- Montepulciano d´Abruzzo
- Moscato
- Müller Thurgau
- Muškát moravský
- Nebbiolo
- Negroamaro
- Nerello Mascalese
- Nero Buono
- Nero d'Avola
- Nero d’Avola
- Neuburské
- Nocellara del Belice
- Nocera
- Oseleta
- Pálava
- Parellada
- Petit Verdot
- Pinot Bianco
- Pinot blanc
- Pinot Grigio
- Pinot Gris
- Pinot Gris (Rulandské šedé)
- Pinot nero
- Pinot Noir
- Pinot Noir (Rulandské modré)
- Primitivo
- Rabigato
- Riesling
- Rivaner
- Roditis
- Rondinella
- Rulandské bílé
- Rulandské modré
- Rulandské šedé
- Ryzlink rýnský
- Ryzlink vlašský
- San Colombano
- Sangiovese
- Sauvignon Blanc
- Sémillon
- Shiraz
- Schiava
- Solaris
- Svatovavřinecké
- Syrah
- Tempranillo
- Terret
- Tinta Barroca
- Tinta Roris
- Touriga Franca
- Touriga Nacional
- Tramín
- Tramín červený
- Trebiano
- Trollinger
- Veltínské zelené
- Verdejo
- Verdiso
- Vermentino
- Vernaccia di San Gimignano
- Vernatsch
- Viognier
- Viosinho
- Viura
- Xarel.lo
- Xinomavro
- Zweigeltrebe
- Bílé víno
- červené
- Červené víno
- Portské víno
- Prémiový extra panenský olivový olej ze Sicílie
- Růžové víno
- Šumivé víno