Vegan friendly
Nejprodávanější
Proč nejsou všechna vína veganská?
Na první pohled bizarní otázka — co by přece mělo veganům překážet na nápoji vyrobeném zkvašením hroznové šťávy? Víno je sice vyrobeno z hroznů, ale to nutně neznamená, že je vegetariánské či veganské.
Některé metody ve vinařství totiž využívají produkty živočišného původu, a proto stále větší počet výrobců uvádí na své etiketě, zda je víno vhodné pro vegany nebo vegetariány. Co je pro tyto vína příznačné?
Většina vín prochází procesem čiření, čímž se víno před lahvováním zbavuje přebytečných částic. Právě v této fázi se mnoho vín stává nevhodnými pro vegany a vegetariány. K čiření se totiž často používá kasein (mléčná bílkovina), želatina, vyzina či vaječné bílky.
Jako veganská můžeme označit vína nefiltrovaná a nečiřená. Naštěstí existuje také několik čiřících prostředků, které jsou účinné a zároveň šetrné ke zvířatům. Vhodnými alternativami jsou bentonit, kaolin, tanin či hrachový protein. Vegani se kromě samotného procesu výroby vína často zajímají i o to, zda byly živočišné produkty použity v zemědělství. Jde například o použití kostní moučky či rybí emulze v hnojení.