SEDLÁK Hibernal pozdní sběr polosuché 2023
Kód: D0397Související produkty
Detailní popis produktu
Hibernal je jednou z nejmladších u nás pěstovaných odrůd. Vznikla křížením odrůd Ryzlink rýnský a Seibel. Toto polosladké víno má zlatožlutou barvu, ve vůni se objevují jemné květinové tóny s kořenitým charakterem. Příjemná, kulatá a výrazně ovocná chuť, ve které se krásně spojuje pikantní kyselina a zbytkový hroznový cukr.
Hibernal - bílá moštová odrůda byla vyšlechtěna ve Výzkumném ústavu v Geisenheimu v Německu profesorem Dr. Helmutem Beckerem. Pochází z mezidruhového křížení: Seibel 7053 x Ryzlink rýnský, klon 239 Gm F-2. Rašení odrůdy je středně pozdní, sklizňové zralosti dosahuje v první polovině října. Odolnost k peronospoře a oidiu je střední až vyšší (v některých letech je nutný postřik proti peronospoře před květem a po odkvětu), k plísni šedé střední. Odrůda zraje 1-2 týdny před Ryzlinkem rýnským, výnos jako Ryzlink rýnský, průměrná cukernatost o něco vyšší a kyseliny o 3 % nižší než Ryzlink rýnský. Zatížení střední. Snáší vyšší obsah vápníku v půdě. Víno je extraktivní, s jemnou vůní, vysoce kvalitní, s kyselinou typu Ryzlinku rýnského. Odrůda je vhodná do všech typů půd. (V těžkých půdách v některých letech při přezrání se mohou vyskytnout ve víně nepříjemné bezinkové tóny.)
Doplňkové parametry
Kategorie: | Česká vína |
---|---|
Záruka: | 6 |
Značka: | Sedlák Vinařství |
Oblast původu: | Velké Bílovice - Velkopavlovická |
Barva vína: | Bílé víno |
Odrůda: | Hibernal |
Ročník: | 2023 |
Klasifikace: | výběr z hroznů |
Obsah alkoholu: | 13 % |
Obsah cukru: | polosuché |
Párování: | ryby, drůbež, omáčky, vepřové, aperitiv |
Objem: | 0,75 l |
Země původu: | Česká Republika |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Mladé rodinné vinařství rodiny Sedlákových bylo založeno roku 2006 ve Velkých Bílovicích. Vinařská rodinná tradice Sedláků sahá až k roku 1918. Nyní bratranci Milan a Jaroslav hospodaří na 14 hektarech vlastních vinic, na kterých všechny práce probíhají ručně. Šetrný přístup k hroznům a kombinace tradičních a moderních postupů zde dává vzniknout čistým a odrůdově typickým vínům.