Pálava
Nejprodávanější
Odrůda Pálava – Poklad moravských vinic
Pálava je jednou z nejoblíbenějších bílých odrůd v České republice. Je ceněná pro své bohaté aroma, harmonickou chuť a schopnost produkovat vína s výraznou ovocnou a květinovou charakteristikou. Tato odrůda vznikla jako kříženec Tramínu červeného a Mülleru Thurgau a dodnes je považována za jednu z nejvýznamnějších aromatických odrůd střední Evropy.
Původ a šlechtění odrůdy
Pálavu vyšlechtil v roce 1953 známý český vinařský odborník Josef Veverka na Šlechtitelské stanici ve Velkých Pavlovicích. Odrůda vznikla křížením Tramínu červeného (který dodává intenzivní aromatiku a kořenitost) s Müllerem Thurgau (přinášejícím ranější zrání a jemnost). Pálava byla uznána jako samostatná odrůda v roce 1977 a od té doby si získala velkou popularitu nejen na Moravě, ale i v dalších vinařských regionech.
Oblasti pěstování
Pálava se nejlépe pěstuje ve vinařských podoblastech jižní Moravy, především v Mikulovské a Velkopavlovické podoblasti, kde nachází ideální podmínky pro svůj rozvoj. Výborně se jí daří na vápenitých a sprašových půdách, které podporují její aromatický profil. Pěstování této odrůdy je rozšířeno i v oblasti Slovácka, kde poskytuje vína s lehce pikantní kyselinkou a kořenitými tóny.
Techniky zpracování a vinifikace
Pálava je obvykle zpracovávána jako polosuché, polosladké nebo sladké víno, protože její vysoký obsah cukru umožňuje produkci přírodně sladkých vín s vyváženou kyselinou. Vinaři často využívají řízené kvašení při nižších teplotách, aby co nejvíce zachovali její aromatické látky. Pálava se často vyrábí i ve variantě výběru z hroznů, výběru z bobulí nebo ledového vína, což ještě více zdůrazňuje její bohaté aroma a chuťový profil.
Aromatický a chuťový profil
Pálava je charakteristická svou výraznou aromatikou a plným tělem. Hlavní aromatické složky zahrnují:
• Květinové tóny – růže, fialky, květ černého bezu
• Ovocné tóny – exotické ovoce, meruňky, broskve, hrozny
• Kořenité tóny – skořice, hřebíček, muškát
Chuť je obvykle plná, harmonická a bohatá, s jemnou kyselinkou, která vyvažuje zbytkový cukr. Vína z Pálavy mají často dlouhý, intenzivní závěr, což je jeden z důvodů její oblíbenosti mezi konzumenty.
Proč je Pálava tak populární v České republice?
1. Unikátní aromatika – díky kombinaci Tramínu a Mülleru Thurgau nabízí Pálava bohatou vůni a chuť, která oslovuje široké spektrum milovníků vína.
2. Výborně se hodí k různým pokrmům – sladší varianty Pálavy jsou skvělé k dezertům, zatímco polosuché víno se dobře páruje se sýry, exotickou kuchyní nebo lehce kořenitými jídly.
3. Česká specialita – Pálava je původní česká odrůda, což z ní dělá nejen kulturní dědictví, ale i reprezentativní víno pro domácí trh i export.
4. Vysoká kvalita vín – díky příznivému klimatu jižní Moravy a pečlivé práci vinařů si vína z této odrůdy drží velmi vysokou úroveň.
Závěr
Pálava je skutečný poklad moravských vinic, který si získal srdce vinařů i milovníků vína svou jedinečnou aromatikou, harmonickou chutí a variabilitou stylů. Ať už ji pijete jako lehké polosuché víno, nebo si vychutnáváte sladší variantu k dezertu, vždy nabízí nezapomenutelný zážitek.