KIR-YIANNI Palpo 2021
Kód: V1036Související produkty
Detailní popis produktu
Komplexní aroma citrusů a bílých květů doplněné tóny briošky, pečeného chleba a vanilky. Chuť je plná, pozoruhodně strukturovaná, kombinující ovocné a kořenité tóny, jež jsou způsobené stárnutím v barikových sudech. Velké víno vhodné k archivaci.
Winemaker's Note
This single-vineyard wine shows complex citrus and white flower brioche, toasted bread and vanilla, while the rich aromatic character and the well-structured body make up a powerful wine with a serious ageing potential. Round, with dense body and flavour intensity.
Varieties: Chardonnay 100%
Ageing: 6-7 years
Cellaring: Fermentation and maturation for 8 months in new French oak barrels
Origin: The Palpo vineyard in Amyndeon
Food Pairing
The wine is a perfect match to grilled white meats, grilled lobster, pumpkin ravioli, mushrooms in white sauce, semi-hard ripened cheeses.
Analytical Data
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
Značka: | Kir-Yianni |
Oblast původu: | Amyndeon |
Barva vína: | Bílé víno |
Odrůda: | Chardonnay |
Ročník: | 2021 |
Klasifikace: | PDO Amyndeon |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Obsah cukru: | suché |
Párování: | ryby, omáčky, sýry, mušle, humr, kuře, špagety carbonara |
Objem: | 0,75 l |
Země původu: | Řecko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinařství založil v roce 1997 Yiannis Boutaris, jedna z předních osobností v řeckém vinařském průmyslu, když opustil Boutari Wine Group, prémiovou rodinnou vinařskou společnost, kterou jeho dědeček založil v roce 1879.
Vinařství se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku přibližně 100 km západně od Soluně (Thessaloniki). Dnes vinařství vede Stellios Boutaris, který je členem páté generace vinařů. Jeho vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech Naoussa a Amyndeon, kde se zaměřuje především na kultivaci modré odrůdy Xinomavro a bílé odrůdy Roditis.
Právě odrůda Xinomavro (řecky kyselé černé), je nejdůležitější odrůdou vinařství. Jeho jemná barva, sofistikovaná struktura vína a pevné třísloviny se dají přirovnat k italskému Nebbiolu, jež dává vzniknout slavným vínům Barolo či Barbaresco. A právě červené víno vyrobené z Xinomavra v oblasti Naousa se stalo jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších řeckých vín. Vinařství Kir-Yianni, je pak jedním z nejlepších producentů tohoto skvělého vína. O jeho mezinárodním uznání svědčí i obchodní spolupráce s ikonickým vinařstvím Angelo Gaja.