KIR-YIANNI - Diaporos 2018
Kód: V1037Související produkty
Detailní popis produktu
KIR-YIANNI - Diaporos 2018
Tmavší rubínová barva s výraznějším purpurovým meniskem. Podmanivé aroma jahod, třešní, růží a čokolády v kombinaci s jemnými vanilkovými tóny. Chuť je pevná, strukturovaná, ovocná, doplněná o rostlinné podtóny. Křupavá svěžest, dobrá tříslovina a dlouhý závěr. Moderní výraz tradiční lokální odrůdy.
Winemaker's Note
Diaporos 2017 has deep red color with purple hues. The nose shows a complex aromatic character composed of successive layers of vanilla and chocolate notes from oak aging, and strawberry aromas typical of a young Xinomavro enhanced with floral hints, such as violet. The Syrah adds a spicy character while prolongs the aftertaste. The intense acidity adds zing to the rich, concentrated body, while the flavor intensity and the robust structure of the wine are a promise of a long aging potential.
After a seven–day pre-fermentation cold soak at 8-10°C, the must undergoes a 10-15 day fermentation at controlled temperatures in open tanks with automatic pigeage devices. Fermentation and post-fermentation temperatures lie between 23-26°C. This process aims at stabilizing the color of Xinomavro and at softening its tannins. All of the wine finishes off its malolactic fermentation in new French barrels, which offer micro-oxygenation conditions, while frequent batonnage is applied.
Varieties
Xinomavro 87%, Syrah 13%
Production
n/a
Ageing
10-15 years
Cellaring
22 months in 225-lit oak casks and 6 months further ageing in bottles
Origin
Block #5 of the Yianakohori vineyard in Naoussa
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Kir-Yianni |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Naoussa |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Xinomavro, Syrah |
? ROČNÍK VÍNA: | 2018 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | PGI Imathia |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 15 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Řecko |
IWSC: | Bronze medal 86-89 points |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinařství založil v roce 1997 Yiannis Boutaris, jedna z předních osobností v řeckém vinařském průmyslu, když opustil Boutari Wine Group, prémiovou rodinnou vinařskou společnost, kterou jeho dědeček založil v roce 1879.
Vinařství se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku přibližně 100 km západně od Soluně (Thessaloniki). Dnes vinařství vede Stellios Boutaris, který je členem páté generace vinařů. Jeho vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech Naoussa a Amyndeon, kde se zaměřuje především na kultivaci modré odrůdy Xinomavro a bílé odrůdy Roditis.
Právě odrůda Xinomavro (řecky kyselé černé), je nejdůležitější odrůdou vinařství. Jeho jemná barva, sofistikovaná struktura vína a pevné třísloviny se dají přirovnat k italskému Nebbiolu, jež dává vzniknout slavným vínům Barolo či Barbaresco. A právě červené víno vyrobené z Xinomavra v oblasti Naousa se stalo jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších řeckých vín. Vinařství Kir-Yianni, je pak jedním z nejlepších producentů tohoto skvělého vína. O jeho mezinárodním uznání svědčí i obchodní spolupráce s ikonickým vinařstvím Angelo Gaja.