KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019
Kód: V1038Související produkty
Detailní popis produktu
KIR-YIANNI - Ble Alepou 2019
Výjimečné ve stylu, charakteru i osobitosti. Vůně vyzařuje dostatek zralého lesního ovoce, švestek přecházejícího do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru a vanilky. Grandiosní, hřejivá, pevná chuť s bohatostí ovoce v komplexním dlouhém závěru.
Winemaker's Note
Intensely red in color, this is a wine with a complex character, combining aromas of vanilla, chocolate and oak from the barrel, with notes of forest fruits and spices. The palate shows volume, robust tannins and a sensuous viscosity that balances with the fine acidity. The lingering finish of the wine leaves tasty notes of fruits and spices on the mouth.
Varieties
Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec, Merlot, Petit Verdot
Production
n/a
Ageing
12-15 years
Cellaring
14 months in 225lit new oak casks separately for each variety and 4 months in 225 lit new oak casks for the blend – further ageing 6 months in the bottle
Origin
Selected vineyard blocks within the private vineyards in Yianakohori
Analytical Data
The winemaking objective for Ble Alepou is to highlight the terroir of the Kir-Yianni Estate and its potential for world-class wines. To that end, Ble Alepou is a blend of the best examples of the basic varieties grown at the Estate, selected according to their technical characteristics, such as acidity, alcoholic degree, phenolic ripeness, intensity of aroma and color.
After strict selection in the vineyard and on the sorting table, the grapes of each variety are cold soaked separately at 9-10°C in a reductive environment for a period of 5-7 days. All varieties are fermented in French oak casks at different temperatures. A monitored hydraulic pigeage is used in order to avoid the breaking of grape seeds and the extraction of undesirable tannins. Grape skins are removed before the end of fermentation. The wine is aged in new 225 and 500-lt French oak casks.
Awards
Vintage | Competition Type | Type | Year |
---|---|---|---|
2015 | Thessaloniki International Wine Competition 2018 | silver | 2018 |
2016 | Decanter World Wine Awards 2019 | bronze | 2019 |
2017 | Decanter World Wine Awards 2020 | bronze | 2020 |
2019 | Thessaloniki International Wine Competition | silver | 2022 |
2019 | Decanter World Wine Awards | bronze | 2022 |
2018 | International Wine & Spirit Competition (IWSC) | silver | 2021 |
2011 | Decanter World Wine Awards | silver | 2014 |
2010 | Thessaloniki International Wine Competition | gold | 2014 |
2010 | Decanter World Wine Awards | silver | 2013 |
Reviews
The Wine Advocate - Wine: Ble Alepou 2017 Rating: 90+/100 Date: 30/06/2020
Beautifully textured and crafted, this is a focused red that indeed has a premium feel to it, although it doesn’t seem very Bordeaux-like at all. Lush and oaky, it also has caressing texture that is sensual. It seems suave and sumptuous at the same time, rich and sexy this year. The wood, however, is a little too obvious in this wine’s youth. That will improve, I suspect, with age. The tannins are moderate, so you can certainly approach this now—it tastes great today—but in all likelihood, this will show better in a few years.
Decanter World Wine Awards Ble Alepou 2011 Date: 25/06/2014
Fresh and clean with truffle nose. Pure fruit shows through on the palate with flavours of blackberry, black plum alongside marks of mint and gravel. Modern and with an earthy finish. Will develop well with age.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Kir-Yianni |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Naoussa |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Syrah, Petit Verdot, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec |
? ROČNÍK VÍNA: | 2019 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | PGI Imathia |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 15 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Řecko |
Decanter: | Bronze medal 86-89 points |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Vinařství založil v roce 1997 Yiannis Boutaris, jedna z předních osobností v řeckém vinařském průmyslu, když opustil Boutari Wine Group, prémiovou rodinnou vinařskou společnost, kterou jeho dědeček založil v roce 1879.
Vinařství se nachází v oblasti Naoussa v severozápadním Řecku přibližně 100 km západně od Soluně (Thessaloniki). Dnes vinařství vede Stellios Boutaris, který je členem páté generace vinařů. Jeho vinice se rozkládají ve vysoko položených oblastech Naoussa a Amyndeon, kde se zaměřuje především na kultivaci modré odrůdy Xinomavro a bílé odrůdy Roditis.
Právě odrůda Xinomavro (řecky kyselé černé), je nejdůležitější odrůdou vinařství. Jeho jemná barva, sofistikovaná struktura vína a pevné třísloviny se dají přirovnat k italskému Nebbiolu, jež dává vzniknout slavným vínům Barolo či Barbaresco. A právě červené víno vyrobené z Xinomavra v oblasti Naousa se stalo jedním z nejdůležitějších a nejuznávanějších řeckých vín. Vinařství Kir-Yianni, je pak jedním z nejlepších producentů tohoto skvělého vína. O jeho mezinárodním uznání svědčí i obchodní spolupráce s ikonickým vinařstvím Angelo Gaja.