Castello di Volpaia Toscana IGT Biologico Citto 2019
Kód: V0913Související produkty
Detailní popis produktu
Barva je živá, rubínová s fialovými odlesky, vůně je krásně ovocná s tóny ostružin a borůvek. Jemné a zakulacené s dobrou strukturou. Skvělý poměr kvality a ceny. Víno je složeno primárně z odrůdy Sangiovese z Chianti, jež je doplněné o Cabernetu Sauvignon vypěstovaných ve vinicích v oblasti Maremma. Víno zraje 8 měsíců ve francouzských dubových sudech. Je vyráběné kompletně v BIO režimu.
Odrůdy: Sangiovese 65%, Cabernet Sauvignon 35%
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Castello di Volpaia |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Toscana |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Sangiovese, Cabernet Sauvignon |
? ROČNÍK VÍNA: | 2019 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | Toscana Rosso IGT |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 14 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? FOOD PAIRING: | samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, černé lanýže |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
První zmínky o kultivaci vína v Castello di Volpaia, které se nachází v samém srdci oblasti Chinati Classico, sahají až do 12. století. V dnešní době vinařství vlastní rodina Mascheroni, která jej značně zmodernizovala a převedla na organickou produkci. Kromě vinařství v Chianti Classico rozšířila svou působnost i do toskánské přímořské oblasti Maremma.
Vinařství významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.
Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvává i nadále.
Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěma třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožňuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.
Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.
Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.