Castello di Volpaia Riserva Chianti Classico 2019
Kód: V0922Související produkty
Detailní popis produktu
Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Velmi bohatá vůně s tóny malin, borůvek, zralých třešní, povidel, lékořice a rozinek. Je mohutné, ale přesto velmi elegantní. Moderní pojetí, příjemné víno s velmi dobře zakomponovanými tříslovinami v dobře strukturovaném delším závěru.
Hrozny pro výrobu tohoto vína se pěstují na lehkých pískovcových a jílovitých půdách, což podporuje přirozenou svěžest a eleganci Sangiovese.
Skvělé víno, které se hodí ke klasickým italským uzeninám, pokrmům zvěřiny, nebo domácím lasagním.
Na elegantní etiketě tohoto Chianti Classico je vyobrazen znak, liška (ita. Volpe – Volpaia) a toskánské kopce.
Toto významné vinařství, které se nachází v opevněné usedlosti Volpaia, která pochází z 11. století, zažívá v posledních letech díky Rodině Mascheroni svou renesanci. Vinařství manželům daroval jako svatební dar Giovannellin otec Raffaello Stianti, jeden z nejvýznamnějších italských tiskařů a knihařů. V průběhu let byla nemovitost technologicky modernizována, aniž by došlo k jakýmkoli změnám vnější struktury starobylé usedlosti.
Úžasná vína produkovaná na hradě Volpaia zrají ve sklepě budovy kostela Commenda di Sant' Eufrosino, která byla postavena v rámci hradeb města Volpaia v roce 1443. V roce 1932 byl tento starý kostel odsvěcen a dnes se v něm nachází jeden ze sklepů Castello di Volpaia.
Castello di Volpaia je v rámci Chianti Classico nejvýše položeným vinařstvím tohoto regionu s přibližně 114 hektary vinic rostoucích v nadmořské výšce 400 až 640 metrů.
Díky dostatku slunečných a velmi teplých letním dnů, které střídají chladnější noci, se zde daří produkovat dokonalá vína s vyváženou chutí a bohatou ovocnou chutí. Všechny vinice vinařství Castello di Volpaia jsou navíc obhospodařovány v ekologickém režimu, díky tomu jsou všechna vína označena jako “Biologico - Organic“.
Víno lze skladovat ve sklepě po dobu minimálně 10 let. Před podáváním není třeba dekantovat.
Tato Riserva je vyrobena z nejlepších, velmi důkladně vybraných hroznů z vinic Casavecchia, Casetto, Castellino, Campo a Prato, Pratolino, Santa Caterina, Santa Maria Novella, Vignavecchia.
Hrozny byly sklízeny výhradně ručně do přepravek o hmotnosti 15/20 kg, zbaveny stonků a velmi jemně lisovány. Fermentační sklep byl navržen pro dokonalé řízení všech fází vinifikace a pro co nejčistší zpracování hroznů. K fermentaci došlo díky domorodým kvasinkám. Rozdrcené hrozny fermentovaly při kontrolované teplotě mezi 27 ° C a 30 ° C. V první fázi fermentace, která trvala 14 dní, byly prováděny dva cykly přečerpání (remontage) denně, aby se dosáhlo větší extrakce “ušlechtilých” látek z hroznů, následná macerace na slupkách trvala 10 dní. Po malolaktickém kvašení víno zrálo po dobu 24 měsíců ve slavonských dubových sudech s kapacitou mezi 15 a 35 hl a také ve francouzských dubových sudech typu barrique.
Organic Wine – ročník 2015 ocenil prestižní odborný časopis Wine Spectator 3. místem v TOP 100 nejlepších vín světa.
>Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
Značka: | Castello di Volpaia |
Oblast původu: | Toscana |
Barva vína: | Červené víno |
Odrůda: | Sangiovese |
Ročník: | 2019 |
Klasifikace: | Chianti Classico DOCG |
Obsah alkoholu: | 14 % |
Obsah cukru: | suché |
Párování: | samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, černé lanýže |
Objem: | 0,75 l |
Země původu: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
První zmínky o kultivaci vína v Castello di Volpaia, které se nachází v samém srdci oblasti Chinati Classico, sahají až do 12. století. V dnešní době vinařství vlastní rodina Mascheroni, která jej značně zmodernizovala a převedla na organickou produkci. Kromě vinařství v Chianti Classico rozšířila svou působnost i do toskánské přímořské oblasti Maremma.
Vinařství významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.
Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvává i nadále.
Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěma třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožňuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.
Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.
Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.