Castello di Volpaia Riserva Chianti Classico 2018

Kód: V0921
960 Kč / ks 1 280 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
27.12.2024
Možnosti doručení

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Víno bylo v několika ročnících oceněno v top 100 nejlepších vín světa.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Barva je rubínově červená se střední intenzitou a světlými granátovými odlesky. Velmi bohatá vůně s tóny malin, borůvek, zralých třešní, povidel, lékořice a rozinek. Je mohutné, ale přesto velmi elegantní. Moderní pojetí, příjemné víno s velmi dobře zakomponovanými tříslovinami v dobře strukturovaném delším závěru.

Hrozny pro výrobu tohoto vína se pěstují na lehkých pískovcových a jílovitých půdách, což podporuje přirozenou svěžest a eleganci Sangiovese.

Skvělé víno, které se hodí ke klasickým italským uzeninám, pokrmům zvěřiny, nebo domácím lasagním.

Na elegantní etiketě tohoto Chianti Classico je vyobrazen znak, liška (ita. Volpe – Volpaia) a toskánské kopce.

Toto významné vinařství, které se nachází v opevněné usedlosti Volpaia, která pochází z 11. století, zažívá v posledních letech díky Rodině Mascheroni svou renesanci. Vinařství manželům daroval jako svatební dar Giovannellin otec Raffaello Stianti, jeden z nejvýznamnějších italských tiskařů a knihařů. V průběhu let byla nemovitost technologicky modernizována, aniž by došlo k jakýmkoli změnám vnější struktury starobylé usedlosti.

Úžasná vína produkovaná na hradě Volpaia zrají ve sklepě budovy kostela Commenda di Sant' Eufrosino, která byla postavena v rámci hradeb města Volpaia v roce 1443. V roce 1932 byl tento starý kostel odsvěcen a dnes se v něm nachází jeden ze sklepů Castello di Volpaia.

Castello di Volpaia je v rámci Chianti Classico nejvýše položeným vinařstvím tohoto regionu s přibližně 114 hektary vinic rostoucích v nadmořské výšce 400 až 640 metrů.

 

Díky dostatku slunečných a velmi teplých letním dnů, které střídají chladnější noci, se zde daří produkovat dokonalá vína s vyváženou chutí a bohatou ovocnou chutí. Všechny vinice vinařství Castello di Volpaia jsou navíc obhospodařovány v ekologickém režimu, díky tomu jsou všechna vína označena jako “Biologico - Organic“.

Víno lze skladovat ve sklepě po dobu minimálně 10 let. Před podáváním není třeba dekantovat.

Tato Riserva je vyrobena z nejlepších, velmi důkladně vybraných hroznů z vinic Casavecchia, Casetto, Castellino, Campo a Prato, Pratolino, Santa Caterina, Santa Maria Novella, Vignavecchia.

Hrozny byly sklízeny výhradně ručně do přepravek o hmotnosti 15/20 kg, zbaveny stonků a velmi jemně lisovány. Fermentační sklep byl navržen pro dokonalé řízení všech fází vinifikace a pro co nejčistší zpracování hroznů. K fermentaci došlo díky domorodým kvasinkám. Rozdrcené hrozny fermentovaly při kontrolované teplotě mezi 27 ° C a 30 ° C. V první fázi fermentace, která trvala 14 dní, byly prováděny dva cykly přečerpání (remontage) denně, aby se dosáhlo větší extrakce “ušlechtilých” látek z hroznů, následná macerace na slupkách trvala 10 dní. Po malolaktickém kvašení víno zrálo po dobu 24 měsíců ve slavonských dubových sudech s kapacitou mezi 15 a 35 hl a také ve francouzských dubových sudech typu barrique.

Organic Wine – ročník 2015 ocenil prestižní odborný časopis Wine Spectator 3. místem v TOP 100 nejlepších vín světa.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína dle země
Záruka: 6
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: Castello di Volpaia
? VINAŘSKÁ OBLAST: Toscana
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: Červené víno
? ODRŮDA HROZNŮ: Sangiovese
? ROČNÍK VÍNA: 2018
? KLASIFIKACE VÍNA: Chianti Classico DOCG
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: 14,5 %
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: suché
? FOOD PAIRING: samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, černé lanýže
? OBJEM LAHVE: 0,75 l
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
CASTELLO DI VOLPAIA
ITALSKÉ
TOSCANA

První zmínky o kultivaci vína v Castello di Volpaia, které se nachází v samém srdci oblasti Chinati Classico, sahají až do 12. století. V dnešní době vinařství vlastní rodina Mascheroni, která jej značně zmodernizovala a převedla na organickou produkci. Kromě vinařství v Chianti Classico rozšířila svou působnost i do toskánské přímořské oblasti Maremma.

Vinařství významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.

Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvává i nadále.

Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěma třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožňuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.

Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.

Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.