Castello di Volpaia Annata Chianti Classico 2020
Kód: V0920Související produkty
Detailní popis produktu
Rubínově červená barva. Svěží vůně s převládajícími tóny červeného ovoce, jako jsou třešně nebo višně, švestky a ušlechtilé koření. Chuť je opět ovocně svěží, hebká a dobře strukturovaná. Dlouhá dochuť.
Odrůdy: Sangiovese 90%, Merlot 10%
Hrozny pro výrobu tohoto vína se pěstují na lehkých pískovcových a jílovitých půdách, což podporuje přirozenou svěžest a eleganci Sangiovese. Ve vůni dominují zralé třešně, švestky a tóny sušených bylin, ve velmi harmonické chuti se objevují jemné tóny ušlechtilého koření. Víno zraje 12 měsíců ve velkých sudech, jemné třísloviny a dobře vyvinutá struktura. Skvělé víno, které se hodí ke klasickým italským uzeninám, pokrmům zvěřiny, nebo domácím lasagním.
Na elegantní etiketě tohoto Chianti Classico je vyobrazena historická budova kostela Commenda di Sant' Eufrosino, která byla postavena v rámci hradeb města Volpaia v roce 1443. V roce 1932 byl tento starý kostel odsvěcen a dnes se v něm nachází jeden ze sklepů Castello di Volpaia, kde zrají úžasná vína Chianti Classico.
Castello di Volpaia je v rámci Chianti Classico nejvýše položeným vinařstvím tohoto regionu s přibližně 114 hektary vinic rostoucích v nadmořské výšce 400 až 640 metrů.
Díky dostatku slunečných a velmi teplých letním dnů, které střídají chladnější noci, se zde daří produkovat dokonalá vína s vyváženou chutí a bohatou ovocnou chutí. Všechny vinice vinařství Castello di Volpaia jsou navíc obhospodařovány v ekologickém režimu, díky tomu jsou všechna vína označena jako “Biologico - Organic“.
Víno lze skladovat ve sklepě po dobu minimálně 8 let. Před podáváním není třeba dekantovat.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Castello di Volpaia |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Toscana |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Sangiovese, Merlot |
? ROČNÍK VÍNA: | 2020 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | Chianti Classico DOCG |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 13,5 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? FOOD PAIRING: | samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, černé lanýže |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
První zmínky o kultivaci vína v Castello di Volpaia, které se nachází v samém srdci oblasti Chinati Classico, sahají až do 12. století. V dnešní době vinařství vlastní rodina Mascheroni, která jej značně zmodernizovala a převedla na organickou produkci. Kromě vinařství v Chianti Classico rozšířila svou působnost i do toskánské přímořské oblasti Maremma.
Vinařství významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.
Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvává i nadále.
Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěma třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožňuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.
Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.
Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.