Castello di Querceto Vin Santo del Chianti Classico 0,5 l 2018
Kód: V0993Související produkty
Detailní popis produktu
Zlatá barva s jantarovými reflexy. Vůně je bohatá a připomíná sušené fíky, med, ořechy, rozinky, kůži a jemné balsamické náznaky. Chuť je lehce nasládlá, sametová a harmonická s tóny karamelu, mandlí, nakládaného ovoce a sušených jablek. Dlouhý, svěží a přjemně hřejivý závěr.
Odrůdy: Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano a San Colombano
This is a remarkable example of a traditionally-made Vin Santo from Chianti. It is made from grapes harvested from a single 1 hectare vineyard planted with Malvasia di Toscana, Trebbiano Toscano, and San Colombano. The grapes are dried for 3 months before pressing, and aged in 100 litre oak caratelli for 3 years before bottling and a further 3 month maturation at the winery before release. It shows aromas and flavours of dried fig, nuts, sultana, leather, and balsamic hints that make it a wonderful accompaniment to a cheese board. A fine example of a traditionally made fine dessert wine.
Suitable for ageing in bottle for up to 25 years after release.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Castello di Querceto |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Toscana |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Bílé víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Trebiano, San Colombano, Malvasia |
? ROČNÍK VÍNA: | 2018 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | Vin Santo del Chianti Classico DOC |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 16,5 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | polosuché |
? FOOD PAIRING: | sýry, paštiky |
? OBJEM LAHVE: | 0,5 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Castello di Querceto je již od roku 1897 ve vlastnictví šlechtické rodiny Francois. Mezi jejími členy můžeme nalézt mnoho významných lidí, například matematika Guiseppeho či archeologa Alessandra. Některé z Guiseppeho aritmetických a geometrických spisů jsou stále uchovávány v Národní knihovně ve Florencii a jsou považovány za důležité práce ve svém oboru. Stejně tak Alessandro byl ve svém oboru významnou postavou a svým odhodláním povznesl archeologii na profesionální úroveň. Od roku 1978 spravuje Castello di Querceto jeho jmenovec Alessandro François, jenž se o chod vinařství stará se svou ženou Marií Antoinettou a stejně jako jejich předkové i oni jsou svému oboru plně oddáni.
Castello di Querceto se nachází mezi zelenými kopci ve výšce 470 metrů nad mořem, pouze pár kilometrů od Greve v Chianti. K vinařství patří celkem 190 hektarů půdy, z čehož 60 hektarů připadá na kultivované vinice, 10 hektarů na olivové háje a zbytek je zalesněn duby a kaštany. Většina vinic zde byla osázena v době mezi lety 1975 a 1985, některé z nich jsou však ještě starší. V poslední době bylo osázeno dalších 20 hektarů půdy.
Vinařství pěstuje zejména červené odrůdy, bílé pak pouze v omezeném množství. Mezi červenými samozřejmě dominuje Sangiovese, které doplňují Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Colorino, Merlot, Mammolo, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Z bílých odrůd je to tradiční Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano, které doplňuje Chardonnay.
Záměrem Alessandra François a potažmo celého vinařství je zdůraznit charakter a osobitost hroznů z jednotlivých vinic. Castello di Queceto tak produkuje kromě Chianti Classico a Chianti Classico Riserva další vína, která jsou ošetřována a sklízena samostatně a vyjadřují individuální charakter vinic, z nich pocházejí.
Takto vznikají skvělá a výjimečná vína. Jedná se o La Corte, které představuje čisté, suché Sangiovese s intenzivně rubínovou barvou a elegantním aroma. Il Querciolaia - směs Sangiovese (65%) a Cabernetu Sauvignon (35%) s briliantově rubínovou barvou, plnou harmonickou vůní, suchým a dlouhým dozvukem na patře. Il Sole di Alessandro – čisté vyjádření Cabernetu Sauvignon, které svým názvem vzdává hold členům rodiny François. V neposlední řadě je to víno Cignale – směs Cabernetu Sauvignon (90%) a Merlotu (10%). Vinice z níž pocházejí hrozny na výrobu tohoto vína byly vysazeny v roce 1981, ovšem první ročník vína byl představen až po pěti letech. Původně plánovaný premiérový ročník 1985 nemohl být vyroben, protože téměř celou úrodu zničila divoká prasata z okolních lesů. Na jejich "počest" nese víno z této vinice jméno Cignale a obrázek divočáka na etiketě. To ukazuje, v jaké symbióze s okolní přírodou je toto vinařství.
Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, které představují nejdůležitější část produkce vinařství, se vyrábějí z odrůdy Sangiovese (zhruba 90%), doplněné Canaiolem a malým množstvím starších odrůd tradičně pěstovaných v této oblasti. Z bílých odrůd se zde vyrábí klasické šumivé víno François Premier (Chardonnay a Trebbiano Toscano), suché Le Giuncaie s čerstvou, ovocnou vůní a Vin Santo s typickou hrozinkovou chutí danou pomalým kvašením a zráním v malých dubových tancích po dobu alespoň pěti let.