Castello di Querceto Vernaccia di San Gimignano 2022
Kód: V1072Související produkty
Detailní popis produktu
Svěží, suché bílé víno slámově žluté barvy, z vinic vysazených poblíž historického městečka San Gimignano. Na nose se objevují tóny bílé broskve, žlutých jablek, květin a jemné mandle. V ústech je víno šťavnaté, s příjemnou kyselinou a tóny bílých peckovin a citrusových plodů. Dochuť je středně dlouhá, krásně vyvážená. Ideální víno pro párování s lehkou středomořskou kuchyní a rybami.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
Značka: | Castello di Querceto |
Oblast původu: | Toscana |
Barva vína: | Bílé víno |
Odrůda: | Vernaccia di San Gimignano |
Ročník: | 2022 |
Klasifikace: | DOCG |
Obsah alkoholu: | 12,5 % |
Obsah cukru: | suché |
Párování: | ryby, omáčky, sýry |
Objem: | 0,75 l |
Země původu: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Castello di Querceto je již od roku 1897 ve vlastnictví šlechtické rodiny Francois. Mezi jejími členy můžeme nalézt mnoho významných lidí, například matematika Guiseppeho či archeologa Alessandra. Některé z Guiseppeho aritmetických a geometrických spisů jsou stále uchovávány v Národní knihovně ve Florencii a jsou považovány za důležité práce ve svém oboru. Stejně tak Alessandro byl ve svém oboru významnou postavou a svým odhodláním povznesl archeologii na profesionální úroveň. Od roku 1978 spravuje Castello di Querceto jeho jmenovec Alessandro François, jenž se o chod vinařství stará se svou ženou Marií Antoinettou a stejně jako jejich předkové i oni jsou svému oboru plně oddáni.
Castello di Querceto se nachází mezi zelenými kopci ve výšce 470 metrů nad mořem, pouze pár kilometrů od Greve v Chianti. K vinařství patří celkem 190 hektarů půdy, z čehož 60 hektarů připadá na kultivované vinice, 10 hektarů na olivové háje a zbytek je zalesněn duby a kaštany. Většina vinic zde byla osázena v době mezi lety 1975 a 1985, některé z nich jsou však ještě starší. V poslední době bylo osázeno dalších 20 hektarů půdy.
Vinařství pěstuje zejména červené odrůdy, bílé pak pouze v omezeném množství. Mezi červenými samozřejmě dominuje Sangiovese, které doplňují Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Colorino, Merlot, Mammolo, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Z bílých odrůd je to tradiční Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano, které doplňuje Chardonnay.
Záměrem Alessandra François a potažmo celého vinařství je zdůraznit charakter a osobitost hroznů z jednotlivých vinic. Castello di Queceto tak produkuje kromě Chianti Classico a Chianti Classico Riserva další vína, která jsou ošetřována a sklízena samostatně a vyjadřují individuální charakter vinic, z nich pocházejí.
Takto vznikají skvělá a výjimečná vína. Jedná se o La Corte, které představuje čisté, suché Sangiovese s intenzivně rubínovou barvou a elegantním aroma. Il Querciolaia - směs Sangiovese (65%) a Cabernetu Sauvignon (35%) s briliantově rubínovou barvou, plnou harmonickou vůní, suchým a dlouhým dozvukem na patře. Il Sole di Alessandro – čisté vyjádření Cabernetu Sauvignon, které svým názvem vzdává hold členům rodiny François. V neposlední řadě je to víno Cignale – směs Cabernetu Sauvignon (90%) a Merlotu (10%). Vinice z níž pocházejí hrozny na výrobu tohoto vína byly vysazeny v roce 1981, ovšem první ročník vína byl představen až po pěti letech. Původně plánovaný premiérový ročník 1985 nemohl být vyroben, protože téměř celou úrodu zničila divoká prasata z okolních lesů. Na jejich "počest" nese víno z této vinice jméno Cignale a obrázek divočáka na etiketě. To ukazuje, v jaké symbióze s okolní přírodou je toto vinařství.
Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, které představují nejdůležitější část produkce vinařství, se vyrábějí z odrůdy Sangiovese (zhruba 90%), doplněné Canaiolem a malým množstvím starších odrůd tradičně pěstovaných v této oblasti. Z bílých odrůd se zde vyrábí klasické šumivé víno François Premier (Chardonnay a Trebbiano Toscano), suché Le Giuncaie s čerstvou, ovocnou vůní a Vin Santo s typickou hrozinkovou chutí danou pomalým kvašením a zráním v malých dubových tancích po dobu alespoň pěti let.