Castello di Querceto Toscana Rosso Sangiovese 2016

Kód: V0295
172 Kč / ks 229,33 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
25.11.2024
Možnosti doručení

Granátově červená barva s cihlovým okrajem. Aroma kombinuje tóny kůže, podzimního lesa, brusinek a jeřabin.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Granátově červená barva s cihlovým okrajem. Aroma kombinuje tóny kůže, podzimního lesa, brusinek a jeřabin. V chuti najdeme opět brusinky, jeřabiny, sušené třešně či kávová zrna.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína dle země
Záruka: 6
Značka: Castello di Querceto
Oblast původu: Toscana
Barva vína: Červené víno
Odrůda: Sangiovese
Ročník: 2016
Klasifikace: IGT
Obsah alkoholu: 12,5 %
Obsah cukru: suché
Párování: omáčky, kuře, maso, ragú
Objem: 0,75 l
Země původu: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
CASTELLO DI QUERCETO
ITALSKÉ
TOSCANA

Castello di Querceto je již od roku 1897 ve vlastnictví šlechtické rodiny Francois. Mezi jejími členy můžeme nalézt mnoho významných lidí, například matematika Guiseppeho či archeologa Alessandra. Některé z Guiseppeho aritmetických a geometrických spisů jsou stále uchovávány v Národní knihovně ve Florencii a jsou považovány za důležité práce ve svém oboru. Stejně tak Alessandro byl ve svém oboru významnou postavou a svým odhodláním povznesl archeologii na profesionální úroveň. Od roku 1978 spravuje Castello di Querceto jeho jmenovec Alessandro François, jenž se o chod vinařství stará se svou ženou Marií Antoinettou a stejně jako jejich předkové i oni jsou svému oboru plně oddáni.

Castello di Querceto se nachází mezi zelenými kopci ve výšce 470 metrů nad mořem, pouze pár kilometrů od Greve v Chianti. K vinařství patří celkem 190 hektarů půdy, z čehož 60 hektarů připadá na kultivované vinice, 10 hektarů na olivové háje a zbytek je zalesněn duby a kaštany. Většina vinic zde byla osázena v době mezi lety 1975 a 1985, některé z nich jsou však ještě starší. V poslední době bylo osázeno dalších 20 hektarů půdy.

Vinařství pěstuje zejména červené odrůdy, bílé pak pouze v omezeném množství. Mezi červenými samozřejmě dominuje Sangiovese, které doplňují Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Colorino, Merlot, Mammolo, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Z bílých odrůd je to tradiční Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano, které doplňuje Chardonnay.

Záměrem Alessandra François a potažmo celého vinařství je zdůraznit charakter a osobitost hroznů z jednotlivých vinic. Castello di Queceto tak produkuje kromě Chianti Classico a Chianti Classico Riserva další vína, která jsou ošetřována a sklízena samostatně a vyjadřují individuální charakter vinic, z nich pocházejí.

Takto vznikají skvělá a výjimečná vína. Jedná se o La Corte, které představuje čisté, suché Sangiovese s intenzivně rubínovou barvou a elegantním aroma. Il Querciolaia - směs Sangiovese (65%) a Cabernetu Sauvignon (35%) s briliantově rubínovou barvou, plnou harmonickou vůní, suchým a dlouhým dozvukem na patře. Il Sole di Alessandro – čisté vyjádření Cabernetu Sauvignon, které svým názvem vzdává hold členům rodiny François. V neposlední řadě je to víno Cignale – směs Cabernetu Sauvignon (90%) a Merlotu (10%). Vinice z níž pocházejí hrozny na výrobu tohoto vína byly vysazeny v roce 1981, ovšem první ročník vína byl představen až po pěti letech. Původně plánovaný premiérový ročník 1985 nemohl být vyroben, protože téměř celou úrodu zničila divoká prasata z okolních lesů. Na jejich "počest" nese víno z této vinice jméno Cignale a obrázek divočáka na etiketě. To ukazuje, v jaké symbióze s okolní přírodou je toto vinařství.

Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, které představují nejdůležitější část produkce vinařství, se vyrábějí z odrůdy Sangiovese (zhruba 90%), doplněné Canaiolem a malým množstvím starších odrůd tradičně pěstovaných v této oblasti. Z bílých odrůd se zde vyrábí klasické šumivé víno François Premier (Chardonnay a Trebbiano Toscano), suché Le Giuncaie s čerstvou, ovocnou vůní a Vin Santo s typickou hrozinkovou chutí danou pomalým kvašením a zráním v malých dubových tancích po dobu alespoň pěti let.