Castello di Querceto Super Tuscan Cru Il Querciolaia 2013

Kód: V0648
1 108 Kč / Ks 1 477,33 Kč / 1 l
Skladem
Můžeme doručit do:
27.12.2024
Možnosti doručení

Il Querciolaia, nejlepší víno z vinařství Castello di Querceto ze staré vinice, Sangiovese 65%, Cabernet Sauvignon 35%, 18 měsíců na dřevě, potenciál až 25 let.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Intenzivní rubínově červená barva. Bohatá vůně červeného sadového ovoce, černého bobulového ovoce, doplněná o jemné bylinné tóny. Vůně odpovídá aroma, má patrnou, ale elegantní taniny a dlouhý vyvážený závěr.

Odrůdy: Sangiovese 65%, Cabernet Sauvignon 35%

 

Il Querciolaia IGT Colli della Toscana Centrale, Castello di Querceto

nejlepší víno z vinařství Castello di Querceto ze staré vinice, Sangiovese 65%, Cabernet Sauvignon 35%, 18 měsíců na dřevě, potenciál až 25 let.

A blend of around two thirds Sangiovese and one third Cabernet Sauvignon from thirty year old vines it's aged in oak barrels for around 20 months before bottling.

This is one of Castello di Querceto's top wines and it's not hard to see why.

Il Querciolaia

IGT Colli della Toscana Centrale

Grape varieties: Sangiovese 65%, Cabernet Sauvignon 35%

It's now nicely mature and has some quite developed, almost meaty aromas and a rich, full bodied palate with some warm spiciness underlying the full, fruit character. As you'd expect the tannins are quite big, but very well integrated.

 Fermentation: about 20 days at 28°C

Aging: at least 18 months in wood - Refinement: in

bottle for at least 6 months

1st vintage: 1985

Alcohol: circa 13,5%

Appellation: IGT Colli della Toscana Centrale

Vineyard: - Location: 3.5 hecatres, south/southeast,

390-430 m. a.s.l. - Training system: spurred cordon -

Planting density: 7.500 plants per hectare

Aging potential: 20/25 years

Wine profile: Intense ruby red, rich perfume of red fruits with slight herbal notes. Elegant tannins for a long and balanced finish.

Food pairings: Aged parmigiano, peposo, roasted pork.

Doplňkové parametry

Kategorie: Vína dle země
Záruka: 6
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: Castello di Querceto
? VINAŘSKÁ OBLAST: Toscana
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: Červené víno
? ODRŮDA HROZNŮ: Sangiovese, Cabernet Sauvignon
? ROČNÍK VÍNA: 2013
? KLASIFIKACE VÍNA: IGT Colli della Toscana Centrale
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: 13,5 %
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: suché
? OBJEM LAHVE: 0,75 l
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: Itálie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.

Nevyplňujte toto pole:
VINAŘSTVÍ
CASTELLO DI QUERCETO
ITALSKÉ
TOSCANA

Castello di Querceto je již od roku 1897 ve vlastnictví šlechtické rodiny Francois. Mezi jejími členy můžeme nalézt mnoho významných lidí, například matematika Guiseppeho či archeologa Alessandra. Některé z Guiseppeho aritmetických a geometrických spisů jsou stále uchovávány v Národní knihovně ve Florencii a jsou považovány za důležité práce ve svém oboru. Stejně tak Alessandro byl ve svém oboru významnou postavou a svým odhodláním povznesl archeologii na profesionální úroveň. Od roku 1978 spravuje Castello di Querceto jeho jmenovec Alessandro François, jenž se o chod vinařství stará se svou ženou Marií Antoinettou a stejně jako jejich předkové i oni jsou svému oboru plně oddáni.

Castello di Querceto se nachází mezi zelenými kopci ve výšce 470 metrů nad mořem, pouze pár kilometrů od Greve v Chianti. K vinařství patří celkem 190 hektarů půdy, z čehož 60 hektarů připadá na kultivované vinice, 10 hektarů na olivové háje a zbytek je zalesněn duby a kaštany. Většina vinic zde byla osázena v době mezi lety 1975 a 1985, některé z nich jsou však ještě starší. V poslední době bylo osázeno dalších 20 hektarů půdy.

Vinařství pěstuje zejména červené odrůdy, bílé pak pouze v omezeném množství. Mezi červenými samozřejmě dominuje Sangiovese, které doplňují Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Colorino, Merlot, Mammolo, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Z bílých odrůd je to tradiční Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano, které doplňuje Chardonnay.

Záměrem Alessandra François a potažmo celého vinařství je zdůraznit charakter a osobitost hroznů z jednotlivých vinic. Castello di Queceto tak produkuje kromě Chianti Classico a Chianti Classico Riserva další vína, která jsou ošetřována a sklízena samostatně a vyjadřují individuální charakter vinic, z nich pocházejí.

Takto vznikají skvělá a výjimečná vína. Jedná se o La Corte, které představuje čisté, suché Sangiovese s intenzivně rubínovou barvou a elegantním aroma. Il Querciolaia - směs Sangiovese (65%) a Cabernetu Sauvignon (35%) s briliantově rubínovou barvou, plnou harmonickou vůní, suchým a dlouhým dozvukem na patře. Il Sole di Alessandro – čisté vyjádření Cabernetu Sauvignon, které svým názvem vzdává hold členům rodiny François. V neposlední řadě je to víno Cignale – směs Cabernetu Sauvignon (90%) a Merlotu (10%). Vinice z níž pocházejí hrozny na výrobu tohoto vína byly vysazeny v roce 1981, ovšem první ročník vína byl představen až po pěti letech. Původně plánovaný premiérový ročník 1985 nemohl být vyroben, protože téměř celou úrodu zničila divoká prasata z okolních lesů. Na jejich "počest" nese víno z této vinice jméno Cignale a obrázek divočáka na etiketě. To ukazuje, v jaké symbióze s okolní přírodou je toto vinařství.

Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, které představují nejdůležitější část produkce vinařství, se vyrábějí z odrůdy Sangiovese (zhruba 90%), doplněné Canaiolem a malým množstvím starších odrůd tradičně pěstovaných v této oblasti. Z bílých odrůd se zde vyrábí klasické šumivé víno François Premier (Chardonnay a Trebbiano Toscano), suché Le Giuncaie s čerstvou, ovocnou vůní a Vin Santo s typickou hrozinkovou chutí danou pomalým kvašením a zráním v malých dubových tancích po dobu alespoň pěti let.