ANGELO GAJA BAROLO Sperss 2011
Kód: V0263Související produkty
Detailní popis produktu
Vůně vyzařuje dostatek zralého ovoce, s náznakem fialkek přecházející do pikantní balzamické noty podpořené o tóny španělského cedru. Grandiosní, hřejivá, pevná chuť s bohatostí ovoce v komplexním zdánlivě nekonečném řetězci se sametovým závěrem.
Sperss je termín láskyplně používaný k označení nostalgie pro vzácné věci ztracené v čase – pocta původu vinařství a generacím, které jej vybudovaly. Když se rodina Gaja rozhodla přestat získávat hrozny od externích pěstitelů a lahvovat pouze z vlastních hroznů, jistě to byl v roce 1961 velmi odvážný a obtížný tah. Pomohlo to sice zajistit vysoký standard kvality, ale také to znamenalo, že poprvé v historii vinařství nemohli vyrobit ani lahev Barola. V roce 1988, téměř tři desetiletí poté, po tomto osudovém rozhodnutí, koupilo vinařství GAJA 30-akrovou vinici v Serralunga d´Alba a překřtilo ji na Sperss.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína dle země |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Angelo Gaja |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Piemonte |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Červené víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Nebbiolo |
? ROČNÍK VÍNA: | 2011 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | Barolo DOP |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 14 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? FOOD PAIRING: | samostatně, uzeniny, hovězí, zvěřina, jehněčí, bílé lanýže |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Ikonické vinařství Gaja založil roku 1859 Giovanni Gaja. Světového uznání se mu dostalo až po převzetí podniku Angelem Gajou, který do rodinného podniku nastoupil roku 1961. Ukázal se jako velký inovátor, který se nebál inspirovat ve francouzském vinařství. Začíná pracovat s novými barikovými sudy a zavádí výrazná omezení výnosů. Svou prací vydobyl sobě i regionu Barbaresco světové uznání a stal se jednou ze světově nejznámějších vinařských ikon. Dnes vlastní výjimečné polohy v regionech Barolo a Barbaresco. Kromě toho založil dvě nová vinařství v Toskánsku. Pieve Santa Restituta v Montalcinu a Ca' Marcanda v Bolgheri. Nutno dodat, že v obou vyrábí vína té nejvyšší kvality, o který je ve světě nebývalý zájem. Nejnovějším projektem je pak nové vinařství Idda produkující vína z vulkanických svahů sicilské Etny.