ALOIS LAGEDER PORER Pinot Grigio 2020
Kód: V0970Související produkty
Detailní popis produktu
Slámově žlutá barva s ohnivými odlesky. Výrazná a elegantní vůně v sobě snoubí prvky ovocnosti, kořenitosti a minerality. Převládají v ní tóny melounu a broskve. Chuť je živá, svěží, výrazně suchá, ovocná a podmanivá. Dlouhý strukturovaný závěr.
Spontálně kvašené biodynamické víno s certifikaci Demeter.
Mezinárodní ochranná známka DEMETER vznikla v roce 1928, ale její počátky sahají do roku 1924, kdy rakouský respektovaný vědec a filosof Rudolf Steiner poprvé veřejně představil téma biodynamického zemědělství. Známka DEMETER slouží k jednoznačné identifikaci produktů vyrobených dle standardů biodynamického zemědělství a s vědomím jejich trvale udržitelného životního cyklu. Výrobce smí své produkty označit známkou DEMETER pouze tehdy, pokud projdou náročným a komplexním schvalovacím procesem, který prověří dodržení mezinárodně stanovených výrobních a zpracovatelských postupů včetně národní legislativy daného státu. Tito výrobci jsou pak smluvně vázáni k dodržování nastavených pravidel. Kompromisy nejsou akceptovány na žádné úrovni.
Mezinárodní standardy známky DEMETER byly schváleny na zasedání členů v roce 1999 a jsou neustále prověřovány. Tyto zásady se vztahují jak na primární rostlinnou a živočišnou produkci včetně chovu včel, tak na následné zpracování, skladování, balení a označování výrobků (potravin, kosmetiky i oděvů).
Mezinárodní ochranná známka DEMETER vznikla v roce 1928.
Koupí výrobku rostlinného původu pod ochrannou známkou DEMETER si můžete být jisti, že při pěstování:
nebyla použita žádná syntetická hnojiva (povolen je hnůj a trus zvířat chovaných dle standardů biodynamického zemědělství či klasického ekologického zemědělství, tzv. zelené hnojení a speciální preparáty biodynamického zemědělství), nebyly použity žádné uměle vyrobené ochranné postřiky či jiné syntetické ochranné produkty (povoleny jsou pouze speciální preparáty biodynamického zemědělství), nebyly použity geneticky modifikované organismy/materiály, rostliny nerostou v monokulturách, ale v mixu tak, aby se vzájemně podporovaly a chránily proti „škůdcům“, je zemědělská půda po většinu roku kryta nějakou rostlinou (není obnažena a vystavena tak extrémním povětrnostním vlivům), je vždy ponecháno minimálně 10 % zemědělské půdy „ladem“ k podpoře rozvoje přirozené biodiverzity daného místa.
Do výrobku nebyly přidány v žádné podobě minerální oleje ani látky na bázi ropy, benzen, hexan, fenoly, propylenglykol, butylenglykol, EDTA, DTPA, APEO, LAS,-MES, halogenovaná rozpouštědla, části nebo tkáně mrtvých zvířat, či jakékoliv karcinogenní, mutagenní, teratogenní nebo senzitivující látky a veškeré látky zakázané k použití v potravinářském průmyslu národní legislativou a legislativou EU, do výrobku nebyly přidány žádné syntetické zvýrazňovače chuti, barvy či vůně, při zpracování výrobku nebylo využito ionizující či mikrovlnné záření, vykuřování pesticidy (tzv. fumigace) ani žádné nanotechnologie, při zpracování surovin byly v maximální míře použity nízkoenergetické technologie, v organizacích podílejících se na výrobě, nebyly žádným způsobem využity dřeviny vypěstované na jiném kontinentě (zejm. dřevo tropických dřevin), byl brán v potaz maximálně efektivní a udržitelný způsob balení výrobku (jakékoliv materiály obsahující chlór jsou pro balení výrobku zakázány, použití hliníku je minimalizováno a ten, který je použit, je recyklovaný).
Po mnohých žádostech zde vytvářím další popis biodynamického zemědělství.
Jednoduše se dá popsat jako bezchemické – ekologické zemědělství, které uznává i jiné nežli materialistické hodnoty se kterými dále pracuje. Ekologické zemědělství je zemědělství bez chemie, které se snaží o trvale udržitelnou formu chovu a pěstování. S tím souvisí spousta tradičních úkonů, které český zahrádkář již dávno zná a používá, jako je například snaha o vytvoření zdravé zeminy pro kvalitní zeleninu, rotace plodin, hnojení kompostovanou chlévskou mrvou, nepoužívání chemických pesticidů, herbicidů, fungicidů, vyhýbání se hybridním a geneticky modifikovaným osivům a podobně.
Biodynamické přípravky - Homeopatické biodynamické přípravky ale posunují biodynamické zemědělství o krok dále od zemědělství ekologického. Zatímco ekologické zemědělství se snaží o velmi pozitivní přístup k životnímu prostředí, v podstatě se pouze distancuje od látek, které přírodě škodí. Biodynamický přístup zde ale přináší látky, které jsou aplikovány jako homeopatické léčivo s primárním cílem uzdravit krajinu zdevastovanou lidským působením.
Vesmírné vlivy - Vlivy Měsíce na Zemi jsou známy a využívány již od pradávna – vlivy úplňku na příliv a odliv, předpovědi počasí, chování zvěře a podobně. Působení Měsíce lze pozorovat i při chovu zvířat, nebo pěstování rostlin. Vliv Měsíce je pak ještě dále ovlivněn pozicí ve zvěrokruhu v daném okamžiku. Kosmické rytmy Měsíce okolo Země, Země okolo Slunce přes hvězdný zvěrokruh a pohyb všech ostatních planet ovlivňují nejen nás, ale i vše ostatní zde na Zemi a spolupráce s těmito pravidelnými střídajícími se rytmy může mít příznivý efekt na pěstovanou zeleninu. Tyto vlivy jsou využívány také při přípravě biodynamických přípravků.
Uvědomění - Jednou z nejdůležitějších složek biodynamického přístupu k chovu a pěstování je neustálá aktivní pozornost a péče farmáře, zahradníka či chovatele. K čemu bude záhon pečlivě pohnojený dobře dekompostovaným hnojem, který byl ošetřen biodynamickými přípravky, pokud se člověk rozhodne, například po bouřce, projít těžkou botou po rozmoklé hlíně a způsobí tak kompresí tohoto bahna, vytlačením vzduchu a zničením větracích chodbiček drobných organizmů nenapravitelné škody v půdní struktuře.
Statek nebo farma jako soběstačný organismus - Jednou z nejkritičtějších zemědělství oblastí je bezpochyby materiální závislost na množství a kvalitě produkce a to v kterémkoliv odvětví. Jak nás ale příroda postupně ukazuje, bezhlavá produkce závislá na chemicky vyprodukovaných hnojivech a pesticidech je v budoucnu jen těžko dlouhodobě udržitelná. Aspekt soběstačnosti je závislý na dodržení přirozených organických cyklů a vhodném složení všech částí, které pak tvoří místo pro zemědělskou produkci. Tento soběstačný přístup je uplatněn na takovém statku nebo farmě, kde polní produkce je podpořena pouze chovnými zvířaty, která jsou krmena pouze tím, co se v daném místě produkuje a nachází. Toto uskupení pak vytváří organismus, kde se farmář namísto tlačením na produkci zabývá opatrným balancováním jednotlivých prvků tohoto organismu, který – je-li správně sestaven – je schopen takové produkce, která je dlouhodobě udržitelná a pro farmáře ekonomicky postačující.
Sociální cítění - Produkce, která se snaží o dlouhodobou šetrnost a udržitelnost musí mít také své zákazníky, kteří mají zájem vědět odkud a z jakého druhu produkce výrobky pocházejí. Vzájemný vztah mezi výrobcem a spotřebitelem, pochopení jednotlivých potřeb a jejich naplňování je prospěšné oběma stranám. Komunitou podporované zemědělství dává zákazníkům sdruženým v „klubu spotřebitelů“ možnost mít kvalitní čerstvou zeleninu s tím, že farmář má zaručen odbyt a zaplacení své produkce.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Italská vína |
---|---|
Záruka: | 6 |
? NÁZEV VINAŘSTVÍ: | Alois Lageder |
? VINAŘSKÁ OBLAST: | Alto Adige - Magre |
? BARVA VÍNA A PERLENÍ: | Bílé víno |
? ODRŮDA HROZNŮ: | Rulandské šedé, Pinot Gris, Pinot Grigio |
? ROČNÍK VÍNA: | 2020 |
? KLASIFIKACE VÍNA: | Alto Adige DOC |
? ALKOHOL V OBJEMOVÝCH PROCENTECH: | 11,5 % |
? OBSAH CUKRU VE VÍNĚ: | suché |
? FOOD PAIRING: | ryby, mořské plody, drůbež, maso, paštiky |
? OBJEM LAHVE: | 0,75 l |
ZEMĚ PŮVODU VÍNA: | Itálie |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.
Rodinná firma s historií od roku 1823, dnes vedena Aloisem Lagederem, zástupcem 5. generace vinařů. Maximální důraz je kladen na snoubení tradice a inovace. Čím dál větší část produkce vinařství je vyráběna bio-dynamickou metodou.
Již po více než 150 let je rodina Lagederových spojena s vinařskou tradicí. Vše začalo v roce 1855, kdy praděd Aloise Lagedera vybudoval v Bolzanu vinařský závod. V roce 1934 rodina zakoupila usedlost Löwengang v Magré a v průběhu dalších let dále expandovala na další území a kupovala další vinice ve vybraných polohách v Alto Adige.
V současné době je společnost vedena Aloisem Lagederem. Jeho inovační myšlenky a strategie způsobily v průběhu 80. let revoluci ve vinařském umění v oblasti Alto Adige. Jeho hlavním cílem je upřednostňování kvality před kvantitou. V jeho úsilí mu mu pomáhá i jeho sestra Wendelgard von Dellemann, spolu se švagrem Luisem von Dellemannem, enologem. Ten je zodpovědný za výrobu a kontrolu vína v Tór Löwengang.
Místní mikroklima představuje částečně středomořské podmínky, ovlivněné blízkostí Alp. Výrazné rozdíly mezi nočními a denními teplotami umožňují koncentrovat v hroznech vysoký extrakt, svěžest a kyselinu.
Pro Aloise Lagedera je nejvyšší prioritou úcta k přírodě a maximální využití ekologicky šetrných postupů při pěstování i výrobě. Po mnoho let praktikuje metody šetrného ekologického vinařství. Je si také velmi dobře vědom toho, že výroba výjimečných vín vyžaduje důraz na výběr vhodných poloh pro jednotlivé odrůdy.
Pěstované odrůdy tak mohou naplno vyjádřit svůj charakter ovlivněný místem, z něhož pocházejí: Cabernet Sauvignon a Schiava na vinici „Römigberg,“ u jezera Caldaro, Lagrein v Bolzanu na „Lindenburgu“, Chardonnay a Cabernet na „Löwengangu“ a Gewurztraminer na „Am Sand“, hrubé, vápencové suti Magré. Právě výše jmenované polohy představují 31 hektarů.
Na dalších místech jsou polohy osázeny jednou odrůdou: Pinot Bianco na „Haberlehofu“ v Buchholzu, Pinot Grigio na „Beneficium Porer“ v Magré, Sauvignon na „Lehenhofu“ v Terlanu a Pinot Noir na „Krafussu“ v Appianu. V současné době rodina vlastní celkem 63 ha vinic.
Po dokončení kvašení dozrávají vína ve starých klenutých sklepech Tór Löwengangu. Vína Aloise Lagedera jsou rozdělena do dvou výběrových skupin: Tenuta Lageder a Alois Lageder. Pro řadu vín s označením Tenuta Lageder se používají výhradně hrozny z vlastních vinic nebo vinic kontrolovaných rodinou Lageder, pěstovaných výhradně biodynamicky. Mají elegantní, výrazný charakter a dozrávají ve francouzských dubových sudech. Tato vína obdržela v r. 2007 biodynamickou certifikaci Demeter.
Vína pod značkou Alois Lageder jsou vyrobena z části z hroznů pěstovaných biodynamicky na vlastních vinicích, a z části z hroznů nakoupených od místních pěstitelů, se kterými má Alois Lageder dlouhodobé smlouvy.