+420 725 895 333, +420 773 819 308 objednavky@vinoecuore.cz

CASTELLO DI VOLPAIA, ITÁLIE, CHIANTI CLASSICO, TOSKÁNSKO

Zobrazit nabídku vín

Castello-di-Volpaia-Stacked-Logo

Castelo di Volpaia

Vinařství, které významně formovala jeho poloha v srdci Chianti na pomezí kdysi soupeřících států Florencie a Sieny. Nachází se za hradbami středověkého opevněného městečka Volpaia, což v překladu znamená liščí doupě, a kromě své pověsti silného opevnění je jeho historie již od počátku spjata s produkcí vína.

Městečko Volpaia vzniklo v neklidné době 11. století, kdy byla Itálie rozdrobená na mnoho vzájemně soupeřících feudálních států. Jeho poloha na hranicích mezi Sienou a Florencií dala vzniknout mohutnému opevnění s šesti strážnými věžemi, z nichž se do dnešní doby dochovaly pouze dvě. Původně nezávislá Volpaia brzy přešla pod florentskou jurisdikci mocné rodiny Medici a své významné postavení prokázala v 15. století, kdy se ocitla v první linii tvrdých bojů se sousední Sienou.

family-close-up federica-mascheroni-stianti

 

family

 

Odolávala až do vytvoření aliance proti Florencii, kdy se Siena spojila s neapolskými vojsky Ferdinanda II. Aragornského, jimž opevnění městečka již nedokázalo vzdorovat. Zdevastovaná Volpaia byla obsazena sienskou posádkou, což však díky následné rebélii a vyhnání okupantů nemělo dlouhého trvání. Siena ovšem tuto zradu nenechala bez potrestání a po dalších bojích ji opět dobyla zpět. Válka se následně přenesla i mimo území Chianti, ale ani jedna strana nedosahovala kýžených úspěchů, což vedlo roku 1480 k podepsání míru v Římě a navrácení městečka Florencii.

Skvělé polohy k pěstování révy vinné předurčily Volpaie dlouhou vinařskou tradici. Tomu, že vinařství se zde rozvíjelo pravděpodobně hned po vystavení města, napovídají první písemné zmínky o kultivaci révy vinné, jenž se datují už k roku 1172. Logo vinařství znázorňuje rodinný erb slavné rodiny della Volpaia, která nese jméno po samotném městečku. Proslavila se především hodinářstvím a přátelila se s takovými mistry, jakým byl například Leonardo da Vinci. Rostoucímu významu městečka učinil přítrž až pád Sieny roku 1554, čímž Volpaia ztratila své důležité strategické postavení. Její přední pozice v produkci vína a olivového oleje však přetrvala i nadále.

Do dnešního vývoje vinařství promluvil významný tiskař a knihař Rafaelo Stianti, když roku 1966 koupil vinařství spolu s dvěmi třetinami městečka. Po svatbě jeho dcery Giovanelly s Carlem Masceronim jej pak věnoval novomanželům jako svatební dar. Mladý manželský pár neotálel a začal s rozsáhlou modernizací sklepů a pozvolným přesazováním vinic. Ve sklepních prostorách vznikly moderní prostory s nerezovými tanky pro kontrolované kvašení, sklepy pro zrání vína v dubových sudech a následně v láhvích. Pod chodníky byl následně vybudován důmyslný “vínovod“, který umožnuje gravitační přesun mladého vína z nerezových tanků do míst určených pro zrání v dubových sudech.

Vinařství dnes spravuje 46 hektarů vinic a 12 hektarů olivových sadů v nadmořské výšce mezi 400 a 600 m.n.m. O vinice situované na pískovcových půdách s bohatým podílem vápence se starají v rámci zásad organického hospodaření. Z červených vín připadá největší rozloha vinic tradiční autochtonní odrůdě Sangiovese, jíž doplňují mezinárodní odrůdy Merlot a Cabernet Sauvignon. Největší vína Chianti Classico DOCG jsou pak v duchu nových trendů postavena na 100% podílu Sangiovese, které zde naplno projevuje svůj potenciál. Celá produkce je doplněna o bílé cuvée Chardonnay a Sauvignonu blanc a tradiční dezertní víno Vinsanto z odrůd Trebbiano a Malvasia.

Kromě rodiny Stianti Masceroni se o vinařství stará enolog Lorenzo Regoli, jenž do Castello di Volpaia přišel z ikonického furlánského vinařství Livio Felluga. Konzultantem je pak několikanásobný enolog roku časopisů Gambero Rosso či Wine Enthusiast, Riccardo Cotarella, spjatý například se slavným vinařstvím Falesco z pomezí regionů Lazia a Umbrie. Riccardo pomáhá rodině i s dalším vinařstvím, které Carlo Masceroni koupil roku 2007 pro svou dceru Federicu. To nese název Prelius po nedalekém přímořském jezeru, které díky své salinitě propůjčuje zdejším vínům neopakovatelný charakter. O vinice s písčitým podložím doplněným o jíl a naplaveniny je pečováno v duchu organického hospodaření a dávají vzniknout bílému vínu Vermentino, červenému Cabernetu Sauvignon a cuvée Morello di Prile z odrůd Cabernet Franc, Merlot, Sangiovese a Cabernet Sauvignon.

Zajímavým počinem je pak spolupráce vinařství Prelius s Castello di Volpaia. Výsledkem je mladé Citto a jeho starší sourozenec Indue. Obě vína jsou cuvée elegantního Sangiovese z poloh Chianti Classico a mohutného Cabernetu Sauvignon z horké přímořské Maremmy.

This is the forth generation of the Mascheroni Stianti family, preserving and developing the village of Volpaia and the surrounding environment. The family also owns two other Estates: Prelius in Castiglione della Pescaia, Maremma Toscana e Nika in Pantelleria.

Just as in the 12th Century, the village itself still plays an essential role in our wine and oil production.
The interiors of its ancient houses, churches, underground passages and deconsecrated churches have been discreetly converted into wine cellars, bottling plants and olive presses up to the ceiling in the latest equipment and all connected by an amazing underground “wineduct.”
Thus Volpaia is not just another magnificent tourist attraction, but a thriving hive of activity whose inhabitants are all directly or indirectly involved in the winery.

The family
Giovannella, Carlo, Nicolò and Federica: a family whose lives revolve around Volpaia. In fact, Volpaia is not so much a place as one of the family, giving and receiving the same love, nurturing and care as every other member. Giovannella, super-active and ever on the move rushes from Volpaia to all the main wine events in Italy and the rest of the world. Under the guidance of Carlo’s skills, where organisation and enterprise prevail, they have all found a life fulfilling project which is in keeping with their surroundings and although international, is deeply rooted in local traditions. Although Nicolò is a young executive building a career in Milan his presence is very much felt in Volpaia. Federica who’s enjoying great success as an art restorer in Florence, is always on standby and present at all the main events.

Lorenzo Regoli
Lorenzo Regoli is our new manager and our first resident wine maker. In 1996 he graduated in agricultural science with maximum honours. Presciently it was entitled “Research into the selection of sangiovese clones.” Chosen from a long and impressive list of applicants, Lorenzo has already made many great improvements. Lorenzo came to us from an important winery in Fruili and has all the attributes and experience required of a first class resident wine maker and manager.

Riccardo Cotarella
Riccardo Cotarella has made his presence felt as consultant wine maker at Volpaia for the last few years. He has made a tremendous name for himself through his successes at a number of wineries with very varied requirements. He was elected “Enologo dell’anno 2000″ by Gambero Rosso, “Winemaker of the Year 2001″ by Wine Enthusiast Magazine and “Enologo dell’anno 2001″ by AIS Rome.

Giacomo Caini
Giacomo Caini is responsible for our vinegar from its production to its bottling and without him our salad would have no zest. When he’s not busy with the vinegar he dedicates his skills to the bottling plant and became a resident of Volpaia in 2003.

Vybraná vína z tohoto vinařství

Zobrazit všechny