+420 725 895 333, +420 773 819 308 objednavky@vinoecuore.cz

ALOIS LAGEDER, ALTO ADIGE, ITÁLIE

Zobrazit nabídku vín

Rodinná firma s historií od roku 1823, dnes vedena Aloisem Lagederem, zástupcem 5. generace. Maximální důraz je kladen na snoubení tradice a inovace. Vína Alois Lageder jsou vyráběna bio-dynamickou metodou.

Alois Lageder – Již po více než 150 let je rodina Lagederových spojena s vinařskou tradicí. Stalo se tak v roce 1855, kdy praděd Aloise Lagedera vybudoval v Bolzanu vinařský závod. V roce 1934 rodina zakoupila usedlost Löwengang v Magré a v průběhu dalších let dále expandovala a kupovala další vinice ve vybraných polohách v Alto Adige. V současné době je společnost vedena Aloisem Lagederem. Jeho inovační myšlenky a strategie znamenaly v průběhu 80. let nový impuls pro vinaření v oblasti Alto Adige. Jeho hlavním cílem uváděným do praxe je upřednostňování kvality před kvantitou. V jeho úsilí mu mu pomáhá i jeho sestra Wendelgard von Dellemann, spolu se švagrem Luisem von Dellemannem, enologem. Ten je zodpovědný za výrobu a kontrolu vína v Tór Löwengang.Místní mikroklima představuje částečně středomořské podmínky, ovlivněné blízkostí Alp. Patrné rozdíly mezi nočními a denními teplotami umožňují koncentrovat v hroznech vysoký extrakt, svěžest a kyselinku.Pro Aloise Lagedera je nejvyšší prioritou úcta k přírodě a maximální využití ekologicky šetrných postupů při pěstování i výrobě. Alois Lageder již mnoho let praktikuje metody šetrného ekologického vinařství. Je si také velmi dobře vědom toho, že výroba výjimečných vín vyžaduje důraz na výběr vhodných poloh pro jednotlivé odrůdy.Zvláště v případě oblasti Alto Adige, která disponuje výraznou geografickou rozmanitostí, je pečlivý výběr poloh velmi důležitý. Jednotlivé vinice jsou osázeny rozličnými odrůdami v závislosti na přírodních faktorech, jako jsou topografie, mikroklima, půdní složení či mikrobiologické vlivy. Pěstované odrůdy tak mohou naplno vyjádřit svůj charakter ovlivněný místem, z něhož pocházejí: Cabernet Sauvignon a Schiava na vinici „Römigberg,“ u jezera Caldaro, Lagrain v Bolzanu na „Lindenburgu“, Chardonnay a Cabernet na „Löwengangu“ a Gewurztraminer na „Am Sand“, hrubé, vápencové suti Magré. Toto vše spolu představuje 31 hektarů.Na dalších místech jsou polohy osázeny jednou odrůdou: Pinot Bianco na „Haberlehofu“ v Buchholzu, Pinot Grigio na „Beneficium Porer“ v Magré, Sauvignon na „Lehenhofu“ v Terlánu a Pinot Noir na „Krafussu“ v Appianu. V současné době rodina vlastní 63 ha vinic.V roce 1996 v srdci historického Löwengangu v Magre byla postavena nová budova s nejnovějším vybavením pro výrobu vína. Stavba je navržena s ohledem na nízkou spotřebu energie, je zde uplatněn gravitační postup výroby s cílem plně uchovat kvalitu hroznů dosaženou při jejich sklizni. Hrozny a mošt tak vlastní vahou putují do spodních pater vinařství. Zde jsou fermentační nádrže uspořádány kolem středové osy, vše s cílem co nejšetrněji dopravit mošt bez nutnosti použít čerpadla. Po dokončení kvašení dozrávají vína ve starých klenutých sklepích Tór Löwengangu.Vína Aloise Lagedera jsou rozdělena do dvou výběrových skupin: Tenutae Lageder a Alois Lageder.Pro řadu vín s označením Tenutæ Lageder se používají výhradně hrozny z vlastních vinic nebo vinic kontrolovaných rodinou Lageder, pěstovaných výhradně biodynamicky. Mají elegantní, mocný charakter a dozrávají ve francouzských dubových sudech. Tato vína obdržela v r. 2007 biodynamickou certifikaci Demeter. Tato nejpřísnější certifikace existuje od roku 1928 a je udělována nezávislou organizací Demeter na biologické a biodynamické produkty. Certifikace může být dosažena přísným dodržováním a důkladným testováním zemědělských směrnic.Vína pod značkou Alois Lageder jsou vyrobena z části z hroznů pěstovaných biodynamicky na vlastních vinicích, a z části z hroznů nakoupených od místních pěstitelů, se kterými má Alois Lageder dlouhodobé smlouvy.

Vybraná vína z tohoto vinařství

Zobrazit všechny