+420 725 895 333, +420 773 819 308 objednavky@vinoecuore.cz
Vinařství

Castello di Querceto

Zobrazit nabídku vín

Castello di Qurceto

je již od roku 1897 ve vlastnictví šlechtické rodiny Francois. Mezi jejími členy můžeme nalézt mnoho významných lidí, například matematika Guiseppeho či archeologa Alessandra. Některé z Guiseppeho aritmetických a geometrických spisů jsou stále uchovávány v Národní knihovně ve Florencii a považovány za důležité práce ve svém oboru. Stejně tak Alessandro byl ve svém oboru významnou postavou a svým odhodláním povznesl archeologii na profesionální úroveň. Od roku 1978 spravuje Castello di Querceto jeho jmenovec Alessandro François, jenž se o chod vinařství stará se svou ženou Marií Antoinettou a stejně jako jejich předkové i oni jsou svému oboru plně oddáni.

Alessandro_FrancoisCastello-Querceto

Castello di Querceto se nachází mezi zelenými kopci ve výšce 470 metrů nad mořem, pouze pár kilometrů od Greve v Chianti. K vinařství patří celkem 190 hektarů půdy, z čehož 60 ha připadá na kultivované vinice, 10 ha na olivové háje a zbytek je zalesněn duby a kaštany. Většina vinic zde byla osázena v době mezi lety 1975 a 1985, některé z nich jsou však ještě starší. V poslední době bylo osázeno dalších 20 hektarů půdy. Vinařství pěstuje zejména červené odrůdy, bílé pak pouze v omezeném množství. Mezi červenými samozřejmě dominuje Sangiovese, které doplňují Canaiolo Nero, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah, Colorino, Merlot, Mammolo, Ciliegiolo a Malvasia Nera. Z bílých odrůd je to tradiční Malvasia del Chianti, Trebbiano Toscano, které doplňuje Chardonnay. Keře révy jsou za účelem vysoké kvality hroznů velmi nízko zastřihávané a ošetřované pokud možno pouze biologickými prostředky v případě nutnosti ochrany před parazity. Celých 60 hektarů vinic je dále rozděleno na dvacet menších políček, z nichž všechny jsou vystaveny optimálním klimatickým podmínkám určujícím kvalitu hroznů. Sklizeň zde většinou připadá na období mezi 25. zářím a 25. říjnem a probíhá ručně. Celý proces výroby následně probíhá v centru usedlosti, kde se nacházejí veškeré potřebné prostory: sklady, tři sklepení, ve kterých probíhá kvašení, plnění a zrání, a linka na plnění vína do lahví. Pro kvašení se používají nerezové tanky o obsahu mezi 50 a 300 hektolitry s automatickou kontrolou teploty. Zrání vín Castello di Querceto Chianti Classico a Chianti Classico Reserva následně probíhá v dubových sudech z Alliere, Troncais a Limousin. Ještě před uvedením na trh leží vína v láhvích v klimatizovaném sektoru po dobu 6 až 12 měsíců v závislosti na typu vín.

CastellodiQuerceto_CC CastellodiQuerceto_RiservaCignale Ia Corte Il Picchio Il sole di Alessandro La Querciolaia Romantic

 

 

Záměrem Alessandra François a potažmo celého vinařství je zdůraznit charakter a osobitost hroznů z jednotlivých vinic.

Alessandro

Castello di Queceto tak produkuje kromě Chianti Classico a Chianti Classico Riserva další vína, která jsou ošetřovány a sklízeny samostatně a vyjadřují individuální charakter vinic, z nich pocházejí. Takto vznikají skvělá a výjimečná vína. Jedná se o La Corte, které představuje čisté, suché Sangiovese s intenzivně rubínovou barvou a elegantním aroma. Il Querciolaia – směs Sangiovese (65%) a Cabernetu Sauvignon (35%) s briliantově rubínovou barvou, plnou harmonickou vůní, suchým a dlouhým dozvukem na patře. Il Sole di Alessandro – čisté vyjádření Cabernetu Sauvignon, které svým názvem vzdává hold členům rodiny Françios. V neposlední řadě je to víno Cignale – směs Cabernetu Sauvignon (90%) a Merlotu (10%). Vinice z níž pocházejí hrozny na výrobu tohoto vína byly vysazeny v roce 1981, ovšem první ročník vína byl vystaven až po pěti letech. Původně plánovaný premiérový ročník 1985 nemohl být vyprodukován, protože téměř celou úrodu zničila divoká prasata z okolních lesů. Na jejich “počest” nese víno z této vinice jméno Cignale a obrázek divočáka na etiketě. To ukazuje, v jaké symbióze s okolní přírodou je toto vinařtví.

Chianti Classico a Chianti Classico Riserva, které představují nejdůležitější část produkce vinařství, se vyrábějí z odrůdy Sangiovese (zhruba 90%), doplněné Canaiolem a malým množstvím starších odrůd tradičně pěstovaných v této oblasti. Z bílých odrůd se zde vyrábí klasické šumivé víno François Premier (Chardonnay a Trebbiano Toscano), suché Le Giuncaie s čerstvou, ovocnou vůní a Vin Santo s typickou hrozinkovou chutí danou pomalým kvašením a zráním v malých dubových tancích po dobu alespoň pěti let

 

Vybraná vína z tohoto vinařství

Zobrazit všechny